To je to što me zanima!

Ovo su najbolji automobili koje smo vidjeli na sajmu u Detroitu

Na salonu u Detroitu istaknuli su se Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi, BMW ali i korejski te japanski proizvođači
Vidi originalni članak

Na ovogodišnjem izdanju najvećeg američkog salona automobila Europa je  demonstrirala snagu.

Da ne namjeravaju odustati od tržišta SAD-a  unatoč skandalima i lošem imidžu u Volkswagenu i Audiju su dokazali brojnim svjetskim premijerama koncepata i serijskih modela. Preciznije, Audi i Volkswagen predstavili su po jedan konceptni i po dva serijska automobila. Najzanimljivija novost Volkswagena je još jedna varijacija na temu oživljavanja legendarnog T1 transportera, model I.D. Buzz. Automobil bi na tržište trebao stići 2022. godine, voziti na struju i potpuno autonomno. Još impresivniji je bio Mercedes sa svjetskim premijerama obnovljenog malog crossovera GLA, njegove sportske izvedbe GLA 45 AMG, nove E-klase coupe, novog AMG GT C i obnovljenog  Mercedes AMG GT S-a. Kod BMW-a je sve u znaku nove serije 5. 

Osim europskih proizvođača vrlo impresivan nastup imali su i japanski te korejski. Kia je tako predstavila sportsku limuzinu Stinger koja će se prodavati i u Europi, Infiniti atraktivni konceptni QX50, Subaru obnovljenu sportsku ikonu WRX STI, Toyota novi Camry, jedan od najprodavanijih modela u SAD-u, Lexus novu generaciju svoje perjanice LS-a, a Nissanov konceptni Vmotion 2.0 je osvojio nagradu za najbolji koncept u Detroitu.

Američke novosti Europljanima uglavnom nisu zanimljive, a izostali su očekivani sportski modeli, štoviše, Amerikanci nisu predstavili niti spomena vrijedan koncept. Njihov nastup se sveo na dosadne velike SUV-ove, pick-up automobile i monovolumene slabo poznat nama u Europi. Koliko je njihov nastup razočarao govori i činjenica da je najzanimljiviji američki automobil u Detroitu zapravo Lightning McQueen (Munjeviti Jurić), glavna zvijezda animiranog filma Auti koji je prvi puta izrađen u realnoj veličini. 

Audi Q8 Concept

Najavljuje novi Q8 koji bi na tržište trebao stići iduće godine i konkurirati modelima poput BMW-a X6. Temelji se na Q7 i ima Plug-in hibridni sustav s 449 KS i 700 Nm.

Volkswagen I.D. Buzz

Električna reinkarnacija slavnog Bullija vozi autonomno, ima 374 KS i 100 km/h postiže za samo pet sekundi. Razvija maksimalnih 160 km/h a uz jedno punjenje prelazi 600 km. Na tržište stiže 2022. 

Mercedes GLA

Obnovljeni GLA je dobio novu masku, odbojnike, naplatke te nove boje karoserije. Tu je i nova pogonska varijanta 220 4Matic. Sportski GLA 45 AMG i dalje ima 381 KS no dobio je mnogo agresivniji izgled i mnogo dodatne opreme. 

Lexus LS

Perjanica Lexusa ima novi 3,5-litreni Biturbo V6 motor koji razvija 400 KS i maksimalni okretni moment od 600 Nm. Pogon je stražnji, a luksuz na najvišoj razini. 

Kia Stinger

Velika sportska limuzina u duljinu mjeri 483 cm, a visinu ima samo 140 cm. Za pogon su zaduženi dva turbobenzinska motora. Osnovni 2,0-litreni ima 255 KS, dok 3,3-litreni V6 razvija 370 KS. Ubrzanje do 100 je 6 za slabiji i 5,1 sekundi za snažniji motor. 

Infiniti QX 50

Studijski automobil je najava za serijski model koji bi trebao vrlo slično izgledati i nositi isto ime. Očekuje sa da će serijska izvedba biti predstavljena skoro, možda već i ove godine. 

Nissan Vmotion 2.0

Prostrani automobil ima vrata koja se otvaraju u krivom smjeru i tehnologiju autonomne vožnje. Detalji o pogonu se ne znaju, no znaju se dimenzije.  Vmotion u dužinu mjeri 486 cm, a širok je 189 cm. 

Subaru WRX

Obnovljena sportska legenda ima novi prednji dio te poboljšani ovjes. Slabija verzija WRX ima 272 KS, a snažniji WRX STI 309 KS. U unutrašnjosti ima nova sportska sjedala i bolje materijale. 

Audi SQ5

Privremeni top model novog Q5. Pokreče ga 3-litreni V6 motor poznat iz S5. Razvija 354 KS i maksimalni okretni moment od 500 Nm. Ubrzanje do 100 km/h traje 5,4 sekundi

Mercedes AMG GT C

Mercedesova GT obitelj se širi. Konkurent Porscheu 911 i sličnim sportašima dobio je GT C izvedbu koja se svojom snagom smješta između osnovnog GT S i najsnažnijeg GT R-a. V8 motor ima 557 KS. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Mučki Provokator 21.01.2017.

    Audi, mercedes, bmw...

  • nokšir 16.01.2017.

    nekako lexus

  • 16.01.2017.

    subaru mi je najdraži,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare