Obavijesti

Tech

Komentari 10

Ultimativni san hipija: Novi VW kombi ide na struju i vozi sam

Ultimativni san hipija: Novi VW kombi ide na struju i vozi sam
15

Volkswagen je na sajmu u Detroitu prikazao koncept I.D. Buzz koji je inspiriran legendarnim kombijem, ali prilagođen 21. stoljeću s električnim pogonom i sustavima autonomne vožnje.

VIDEO

Volkswagenov legendarni kombi T1 jedan je od najslavnijih automobila u povijesti i ikona '60-ih godina prošlog stoljeća. Iako je on ostao u povijesti, Volkswagen je na sajmu u Detroitu otkrio kako bi mogla izgledati njegova inačica za 21. stoljeće. Ono što je najbolje, ovo bi mogao biti pravi san nekih novih hipija - električni automobil koji može voziti potpuno sam. 

U njemu će se moći prevesti do osam ljudi, ali modularna kabina može se prilagoditi različitim potrebama. Automobil također ima i potpuno autonomni mod 'ID Pilot' kada se vozač može zarotirati prema putnicima i uživati u društvu obitelji. ID Pilot planiraju uvesti tek 2025. godine. 

Buzz ima doseg od 430 kilometara, a za pogon su zaduženi elektromotori od 150 kW (oko 374 KS) koji Buzz mogu do 100 km/h potjerati za samo pet sekundi. Volkswagen navodi da je konceptu kakav su prikazali u Detroitu brzina ograničena na 160 km/h. 

Kao što smo već vidjeli kod nekih proizvođača, ID bi trebao imati softver koji će poboljšati vozačko iskustvo. Automobil će spremati profile za sovje vozače i u njima različite postavke vozila poput pozicije sjedenja, postavki klime, omiljene radijske postaje ili pjesama, navigacije....  U interijeru više neće biti klasične kontrolne ploče, već se vozaču sve informacije prikazuju u trodimenzionalnom HUD-u ispred njega. Svi ostalim detaljima auta, poput klime ili info sustava, upravlja se preko tableta koji se može odvojiti od auta. 

Volkswagen

Osim što odaje počast slavnom prethodniku, I.D. Buzz je kombi za novu eru mobilnosti, ali bez trenutnih planova za proizvodnju. Inače se temelji na konceptu koji je prikazan lani u Parizu. Tada je VW najavio da bi prvi model iz te ID serije na cestama mogli vidjeti nakon 2020. godine s dosegom od 600 kilometara. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama