To je to što me zanima!

Tijekom prošle godine najviše smo 'slinili' za ovim telefonima

I 2015. godina donijela nam je niz atraktivnih telefona s novim značajkama zbog kojih postaju još poželjniji, ali i zbog kojih mi postajemo sve ovisniji o njima
Vidi originalni članak

Galaxy S6 Edge

Galaxy S6 Edge jedan je od najljepših telefona prošle godine. Zbog svog zakrivljenog ekrana zasjenio je obični Galaxy S6 i postao je jedan od najpoželjnijih telefona. No, osim izgleda ovaj telefon privlači i dobrim performansama. 

Edge ima poboljšanu prednju i stražnju kameru razlučivosti 16 megapiksela, brzo punjenje (1,5 puta brže punjenje baterije u odnosnu na Galaxy S5) omogućujući do 4 sata korištenja nakon samo 10 minuta punjenja, a mobitel je opremljen i potpuno novim Samsung 64-bitnim procesorom izrađenim u 14-nanometarskoj tehnologiji. Tu je i novi memorijski sustav LPDDR4 i flash memorija UFS 2.0, za snažnije performanse i veće brzine memorije uz manju potrošnju energije.  

Izrađen od metala i stakla, predstavlja spoj elegantnog dizajna i vrhunskih performansi. Jedinstvenog dizajna, Galaxy S6 Edge donosi impresivno iskustvo gledanja sa zakrivljenim ekranom s obje strane, čineći ga prvim takvim uređajem u svijetu. 

HTC One M9

HTC

HTC je s One M9 i ove godine nastavio s istim dizajnerskim smjerom svoje One serije telefona, ali ove godine nije bilo revolucionarnih pomaka, već se radilo o nadogradnjama svih elemenata. Tako je metalno kućište bilo kvalitetnije, baterija je snažnija, zvuk je bolji, a pogoni ga Snapdragon 810 s 3 GB RAM-a. 

Ove su godine preselili Ultra Pixel kameru na prednju kameru kako bi selfiji bili kvalitetniji, dok stražnja kamera snima fotke od 20 megapiksela. No, jedna od glavnih zamjerki na M9 bila je kako je previše toga i dalje slično kao na M8, a zbog toga je par mjeseci kasnije stigao M9+, s 5,2-inčnim ekranom 2K rezolucije, snažnijim MediaTek procesorom i senzorom otiska prsta. 

Nexus 6P 

Nexus telefoni koje Google radi sa svojim partnerima korisnicima omogućuju da među prvima imaju najnovije softverske značajke i da budu sigurno kako će redovito dobivati ažuriranja, što i ne mora biti slučaj s uređajima drugih proizvođača.

Ove godine predstavili su dva modela, Nexus 5X i veći Nexus 6P koji s ekranom od 5,7 inča ulazi u područje phableta. Izradili su ga s Huaweijem, a to je i prvi Nexus s potpuno metalnim tijelom od aluminija. Njega pogoni Snapdragon 812 na 2 GHz, uz 3 GB RAM-a i bateriju kapaciteta 3450 mAh. 

Microsoft Lumia 950

Microsoftove prve Lumije s Windowsima 10 od početka prosinca su dostupne u Hrvatskoj, a novom generacijom telefona odlučili su dalje proširiti svoju ideju 'jedan OS za sve uređaje', koja se najbolje vidi u brzom sinkroniziranju između podataka na vašem Windows 10 računalu, tabletu ili telefonu. Lumije su već dugo poznate po odličnim PureView kamerama s Zeiss lećama, a tako je ovdje slučaj, a što se hardvera tiče, iza 5,2 inčnog (2560x1440 px) ekrana nalaze se procesor s 8 jezgri, 3GB RAM-a i 32 GB interne memorije. 

No, pravi adut ovih telefona je opcija Continuum uz koju preko Display Docka, malenog uređaja koji se kupuje zasebno, možete telefon pretvoriti u gotovo punokrvno računalo na kojem ćete surfati, gledati filmove ili igrati igre. Osim Display Docka, Continuum radi i preko Miracasta, pa se možete spojiti na sve televizore ili ekrane koji podržavaju takav način bežičnog spajanja. 

LG G4

Elegantni mobitel s kožnim stražnjim poklopcem jedan je od najprepoznatljivijih mobitela prošle godine. LG G4 je oduševio odličnim dizajnom, a opremljen je i fantastičnom kamerom od 16 megapiksela s optičkom stabilizacijom slike koja pomaže napraviti brže i jasnije fotografije. Tu je i 8 MP prednja kamera za besprijekorne selfije, a njegov zakrivljeni dizajn omogućava prirodno držanje. 

Veliki plus ovom telefonu je što ima izmjenjivu bateriju kapaciteta 3.000 mAh. 

iPhone 6S

Appleov iPhone 6S pokazao je da američka kompanija sigurno grabi i dalje s jednim od najpopularnijih i najpoželjnijih telefona. Rezultati za Apple toliko su dobri da su im osigurali rekordnu godinu. Krajem listopada objavili su da su prodali 48 milijuna iPhonea, a samo u prvom vikendu prodali su ih 13 milijuna. 

iPhone 6S otkrili su na mega lansiranju novih proizvoda, a vizualno je gotovo identičan prošlogodišnjem modelu. Ipak, ispod kućišta je sve novo. A9 procesor je 70 posto brži od prethodnika, a i grafički čip je 90 posto brži. Kamera je napokon dobila 12 megapiksela, 4K podršku i Live Photos opciju koja snima kratke foto-animacije. Novitet je i 3D Touch opcija koja prepoznaje razinu pritiska na ekran pa prema tome otvara dodatne izbornike.

OnePlus 2

OnePlus se svojim prvim mobitelom nametnuo u odličnu alternativu i pokazao da se za gotovo duplo nižu cijenu može kupiti vrhunski telefon koji po svemu parira top modelima iz Samsunga ili Applea. Ovogodišnji OnePlus 2 nastavio je u tom tonu sa Snapdragon 810 procesorom i 4 GB RAM-a te 5,5-inčnim ekranom. Kamere snimaju fotografije od 13 i 5 megapiksela, a kapacitet baterije mu je vrlo dobrih 3300 mAh. Kao i niz kineskih proizvođača i OnePlus se odlučio za vlastitu modifikaciju Androida. 

Xperia Z5 Premium

Sony je ove godine u rujnu nastavio s lansiranjem Xperia Z telefona, a na red je došao i Z5. Za razliku od prethodnih godina, sada su izbacili čak tri modela, s ekranima dijagonale 4,7, 5,2 i 5,5 inča. Dolaze s približno istim hardverskim značajkama, a najveći od njih Z5 Premium izdvaja se od ostalih kao prvi smartphone s ekranom 4K rezolucije. 

Fantastični ekran ima gustoću prikaza od 806 ppi i praktično je nemoguće vidjeti koliko je to kvalitetna slika. Ovakve ekrane bit će zanimljivo vidjeti uparene s novim sustavima za virtualnu stvarnost koji će izaći tijekom 2016.

Huawei Mate S 

Lana Jelić/24sata

Huawei je prošle godine predstavio svoj "odgovor na Appleov iPhone 6". Huawei Mate S uređaj je s ekranom dijagonale 5,5 inča i rezolucije 1920X1080 piksela. Pokreće ga osmojezgreni Kirin 935 procesor u kombinaciji s 3 GB RAM-a. Dolazi u dva izdanja – s 32 GB ili 64 GB memorije.

Mate S dolazi s 13 megapikselnom kamera s optičkom stabilizacijom slike, dok prednja kamera ima 8 MP s blagim osvjetljenjem za savršene selfije. 

Mate S je jedan od prvih uređaja na tržištu s Force Touch tehnologijom, ima dual sim, vodootporan je te ima snažne zvučnike. 

Huawei ima velike planove za budućnost, a treće mjesto na svjetskom tržištu proizvođača pametnih telefona ih ne zadovoljava - žele biti prvi. Uz Apple i Samsung koji zajedno drže 38,3 % tržišta čeka ih zanimljiva borba...

Idi na 24sata

Komentari 139

  • octavia rs 05.01.2016.

    imam note 4 savrsen mob

  • IvanaŠarić_2 05.01.2016.

    Dragi mi za rodjendan kupio M9 i obozavam ga, sebi je uzeo isti i jako smo zadovoljni, cekamo M10 da se malo obnovimo

  • samoborac33 05.01.2016.

    ako si ti lana slinila mi nismo

Komentiraj...
Vidi sve komentare