To je to što me zanima!

Pentagon bi reciklirao smeće u orbiti i gradio jeftinije satelite

Plan projekta Phoenix je izraditi robotski sustav koji bi mogao iskoristiti dijelove sa starih satelita te ih spojiti s mini satelitima koji se mogu lansirati i sa ISS-a
Vidi originalni članak

Istraživački odjel Pentagona, DARPA, planira u svom novom projektu ugrabiti satelite koji su izašli van uporabe i iskoristiti njihove vrijedne dijelove kako bi smanjili trošak gradnje novih satelita. 

Nakon što sateliti odsluže svoj 'radni vijek', neki dijelovi poput antena ili solarnih panela i dalje rade, no sada nema nekog načina na koji bi se ti dijelovi iskoristili. DARPA u projektu vrijednom 180 milijuna dolara želi testirati tehnologije koje bi ovo omogućile te misle kako tako mogu uštedjeti novac. 

- Želimo da nam se naša investicija više isplati. Imamo još puno posla, no polažemo temelj za poboljšanje načina gradnje svemirskih sustava i promjene ekonomskog modela svemirskih operacija - kaže Dave Barnhart iz DARPA-e. 

Nekoliko tvrtki dobilo je sredstva kako bi razvili nove tehnologije za projekt Phoenix koji je počeo u lipnju. Za to se razvijaju novi roboti, alati i softver koji bi omogućio sve te radnje u orbiti, a DARPA je i objavila video koji prikazuje kako bi to u konačnici izgledalo. Za tri godine planira se probna misija u kojoj bi jedna antena dobila novu svrhu. Svemirski robot-mehaničar bi uz stare dijelove spojio mini-satelite koji bi se mogli lansirati i tijekom neke opskrbne misije. piše Daily mail. Inače, NASA je prije nekoliko mjeseci lansirala mini satelite s ISS-a. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • ッi シ 24.01.2013.

    reciklirali bi oni i smece ono radioktivno samo je problem da nisu jos sigurni za transport ako to im uspje onda nije lose :)

  • WOMANIZER 23.01.2013.

    ja sam za!

  • snajperista21st 23.01.2013.

    pa recikliraj, ko ti more išta zabranit......

Komentiraj...
Vidi sve komentare