To je to što me zanima!

Plastične boce: Korisne, nužno zlo ili bi ih trebalo zabraniti?

"Ako bi se uklonila pošast vode u boci, eliminirali bismo jedan od najvećih problema s kojima se suočava naš okoliš." - Capt. Charles Moore, oceanograf i osnivač organizacije Algalita
Vidi originalni članak

Plastične boce su odgovorne za jedan od najvećih ekoloških problema oceana. Drugi veliki problem je količina onečišćenja uzrokovana proizvodnjom plastičnih boca. Plastične boce s vodom također ispuštaju štetne kemikalije u vodu koju sadrže, osobito kada su ostavljene u toplim ili vrućih okruženjima. Jednokratne plastične boce (kao i ostali jednokratni plastični predmeti) nikada se neće u potpunosti razgraditi nakon što su odbačene. Boce koje nisu reciklirane i nepravilno su zbrinute često završavaju na odlagalištima otpada i/ili u oceanima.

Nastanak plastične boce

Plastične boce nastaju iz kemijskih spojeva izdvojenih iz naftnih derivata. Zagrijavanjem ti spojevi međusobno reagiraju, stvarajući plastiku koja se zatim oblikuje u različite predmete pa tako i plastične boce. Čak oko 7% svjetske potrošnje nafte odnosi se na proizvodnju plastike. Nakon proizvodnje, plastične se boce pune različitim sadržajima, uključujući kemikalije, te se plasiraju na tržište i iskorištavaju. 

Pogrešno i štetno korištenje plastične boce

Nakon uporabe, plastične boce najčešće završavaju ili na odlagalištima otpada gdje ostaju stoljećima jer se jako sporo razgrađuju, ili u rijekama i morima gdje se nakon stotina godina raspadaju u mikroplastiku, a brojne ih životinje zamjene i za hranu.

Iako kombinacija svjetlosnih zraka i/ili vode može pomoći da se boca razgradi, sitni komadi plastike i dalje ostaju. To su oni sitni dijelovi koji sadrže mnoge od štetnih kemikalija koje su uključene u proizvodnju boca i koje završavaju u želucima bezbroj morskih životinja i ptica. Kada jedemo ribu koja je pojela plastiku, mi također jedemo tu plastiku u tragovima.

Pravilno korištenje plastične boce

Iako bi bilo najbolje se da plastične boce (i drugi plastični materijali) ne proizvode i ne koriste, njihovo pravilno korištenje podrazumijeva odvojeno prikupljanje i iskorištavanje, odnosno plasiranje u proces recikliranja nakon čega od njih nastaje sirovina za novu proizvodnju, čime se štede resursi i štiti okoliš.

Što vi možete napraviti

Kako bi se smanjila potrošnja plastičnih boca, možete napraviti sljedeće:

  1. Koristiti staklene boce ili limenke umjesto plastičnih
  2. Svaku iskorištenu plastičnu bocu odvojiti i staviti u kantu za plastiku nakon čega će ona biti upućena u proces recikliranja
  3. Piti vodu iz pipe, umjesto flaširane vode
  4. Umjesto bacanja plastičnih boca u kantu, možete ih staviti sa strane pored kante ili direktno dati ljudima koji skupljaju boce jer je u Hrvatskoj za određene plastične boce od pića (bilo koja osim mlijeka) moguće u trgovinama dobiti i povratnu naknadu, što za cilj ima veće prikupljanje i recikliranje plastičnih boca. Rezultati su pozivitini i sa socijalne strane. Zanimljivo je da se skoro 92% plastičnih boca koje su u sustavu povratne naknade reciklira. Zelena akcija traži da se plastične boce za higijenske i kuhinjske potrepštine (npr. boce za šampon, ulje, ocat) također uključe u taj sustav.

O autorima: Marija Mileta i Marko Košak članovi su Zelene akcije, udruženja građanki i građana za zaštitu okoliša.

Više o zaštiti okoliša za bolje danas i sutra čitajte na Green Livingu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare