To je to što me zanima!

A trebao bi biti slamka spasa: Poplavio trezor sudnjeg dana

Zbog visokih temperatura otopio se permafrost u okolici Globalnog trezora svjetskih sjemenki te je poplavljen ulaz zbog čega se postavljaju pitanja o sigurnosti sjemenki
Vidi originalni članak

Golemi podzemni trezor sjemenki na sjeveru Norveške izgradili smo kao slamku spasa čovječanstva, ako nas pogodi neka velika katastrofa i uništi usjeve diljem svijeta. No, nedavno je poplava pogodila taj 'trezor sudnjeg dana' kako ga se često naziva. Zbog globalnog zagrijavanja i rekordnih temperatura otopio se permafrost u okolici trezora te je voda ušla u zgradu.

Srećom, niti jedna sjemenka nije uništena, ali zbog poplave mnogi su se pitali kakva je sigurnost pred drugim katastrofama u budućnosti. 

Trezor je izgrađen u planini na otoku Spitsbergenu, oko 1300 kilometara od Sjevernog pola, a ta je lokacija odabrana upravo zbog permafrosta i stabilne tektonike. Skoro deset godina kasnije gotovo idealni uvjeti za sigurnost sjemenki dovedeni su u pitanje zbog kiša i otapanja leda u vrijeme kad se očekivao snijeg. Hege Njaa Aschim iz norveške vlade rekla je za Guardian kako nisu planirali da permafrosta neće biti i da će vremenski uvjeti biti ovako ekstremni. 

Voda je ušla kroz ulaz građevine, ali ne i u sam trezor. Kako piše Popular Science, voda zna ljeti ponekad ući kroz ulaz. No, sam trezor se nalazi uzbrdo od ulaza i sjemenke 880.000 vrsta su sigurne. Kako bi bili sigurniji od budućih poplava, voditelji cijelog trezora odlučili su ugraditi dodatne mjere zaštite od poplava i ukloniti elektroniku iz 100 metara dugog tunela koji vodi prema trezoru. Uz to, napravit će i dodatne kanale koji će odvoditi vodu i kišnicu. U sam trezor gdje su sjemenke instalirali su dodatne pumpe, za slučaj eventualnog prodora. 

Inače, kad su inženjeri dizajnirali trezor, vodili su se eventualnom situacijom da se otopi sav led i da područje pogodi tsunami. Tada bi trezor bio pet do sedam katova iznad te točke. 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • nerminius 22.05.2017.

    Najžešći su mi komentatori koji posve ozbiljno tvrde da su piramide izgrađene prije Egipta a poslije potopa ili tako nešto, ne da mi se ni čitati tako šta...... Znači znanost laže kad argumentirano objašnjava da su piramide izgrađene od strane starih Egipćana i da predstavljaju grobnice kraljeva te olakšavaju put njihovih duša u nebo. Komentatori spominju i potop, kao da je to dokazana povijesna činjenica....... Arheolozi nisu u štošta sigurni, ali ovdje nrki valjda znaju bolje od njih...

  • 21.05.2017.

    svašta:O

  • Igor Petak 20.05.2017.

    Biti će to sve sigurno, najbolji inžinjeri svijeta su radili na tome ipak je to naša budućnost.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare