To je to što me zanima!

Posljednja ove godine: Pratite potpunu pomrčinu Mjeseca

U pomrčini će uživati stanovnici Sjeverne Amerike, Australije te pacifičkih krajeva. Nažalost, pomrčina se neće moći vidjeti iz Europe, Bliskog istoka i Afrike
Vidi originalni članak

U srijedu ujutro stanovnici Sjeverne Amerike, Australije te pacifičkih krajeva, uključujući Japan, imat će prilike uživati u rijetkom spektaklu – potpunoj pomrčini Mjeseca.

U prvoj polovici tekuće godine, točnije 15. travnja, svjedočili smo prvom od ukupno četiri prizora potpune pomrčine Mjeseca koliko ih je najavljeno za razdoblje 2014. – 2015. godine. Posljednja će biti u srijedu 8.listopada.

Lunarne eklipse ili Mjesečeva pomrčina događaju se kada se poravnaju Sunce, Zemlja i Mjesec na način da Zemljina sjena pada i prekriva Mjesec, odnosno pomrači ga. Krvavi Mjesec crvenu boju duguje prelamanju sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu, a isto se zbiva i pri zalasku Sunca koje se crveni baš kao Mjesec za vrijeme pomrčine.

Nažalost, pomrčina se neće vidjeti iz Europe, Bliskog istoka i Afrike jer će ovi dijelovi Zemlje biti okrenuti na krivu stanu, tako da Mjesec tijekom pomrčine uopće neće biti na nebu iznad njih.

No za ljubitelje rijetkih astronomskih događaja ipak postoji rješenje – pomrčinu će uživo prenositi neke stranice poput NASA-e, a zahvaljujući Sloohovim kamerama moći će se vidjeti na live streamu.

Prijenos će po našem vremenu početi prijepodne u 11 sati.

Idi na 24sata

Komentari 147

  • nadimak moj 08.10.2014.

    Moglo se pogledati na live streamu, na stranici NASA, ali nije isto gledati preko ekrana i kada to gledaš na nebu. Ipak je ljepši doživljaj vidjeti to očima uprtim ka nebu.

  • varešak 08.10.2014.

    Na koji način da je pratimo kad nije vidljiva kodnas ?Koga vi to zavitlavate?

  • Vortex1989 08.10.2014.

    Budio sam se svaki sat vremena sinoć. Rekli su prvo da će biti vidljivo worldwide, pa onda da se neće viditi u Europi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare