To je to što me zanima!

Pravi 'cestovni vlak': Najduži gradski autobus ima 30 metara

Iako ima pet osovina i tri dijela, Autotramova grdosija od 30 metara vozi se lako kao i bus od 12 metara. Računalo olakšava upravljanje i ne treba mu posebna dozvola
Vidi originalni članak

Sprijeda izgleda kao i svaki drugi gradski autobus, no Autotram Extra Grand je najduži autobus na svijetu. Sa svojih 30 metara duži je i od kineskog busa od 25 metara, a predstavili su ga prošli tjedan u Dresdenu. 

Za njega ne treba posebna dozvola, već ga može voziti svaki profesionalni vozač, prevozit će do 256 putnika. Upravljanje trodijelnim autobusom s pet osovina olakšano je posebnim računalnim sustavom koji se brine da svi dijelovi prate prednji kraj ove grdosije.

Autobus je napravio Fraunhoferov institut za promet i infrastrukturu, a nakon testiranja, ulicama Dresdena trebao bi voziti od listopada. Navode da se zbog njihova sustava autobus vozi baš kao i onaj od samo 12 metara, ali da je pitanje kako će ovakav "cestovni vlak" utjecati na normalni gradski promet. Autotram ima i hibridni pogon, a samo na ugrađene baterije može prijeći osam kilometara. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • ftpmget 28.08.2012.

    super...a nakon 8 km voznje putnici mars van i guraj do prvog utikaca...a bitno da ima racunalo...samo niste napisali koje ( xp pro, win2k8 server, embedded, linux ), te da li ima wifi

  • fcjan 27.08.2012.

    punih 8 km na baterije? hahaha

  • user_28947 27.08.2012.

    Ima li dva volana? U Sloveniji bi se teško okrenuo. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare