To je to što me zanima!

Praznici na Marsu: Curiosity i prijatelji odmaraju zbog Sunca

Sunce se trenutno nalazi između Marsa i Zemlje te će tijekom mjeseca ometati komunikaciju. Zato su roveri i letjelice na Marsu na 'odmoru' od težih zadataka
Vidi originalni članak

Roveri Curiosity i Opportunity te letjelice u orbiti oko Marsa dobit će poštedu tijekom travnja jer im Sunce ometa rad. Sunce će veći dio mjeseca biti između Marsa i Zemlje te ometati direktnu komunikaciju. Ovaj nebeski raspored zove se konjunkcija Marsa i Sunca te otežava slanje naredbi i primanje informacija koje šalje flota na Marsu. 

Kako prenosi Huffington post, ovakve komunikacijske rupe javljaju se jednom u dvije godine. Tijekom tog razdoblja ništa se ne šalje, jer solarne baklje i nabijene čestice koje izbacuje Sunce mogu omesti signal i ugroziti rad letjelica i rovera. 

Voditelji misija zbog toga su svima unaprijed poslali zadatke. Roveri će tako stajati na mjestu te samo gledati što se događa oko njih. Curiosity će primjerice kontrolirati vrijeme, mjeriti zračenje i tražiti tragove vode oko sebe, dok će Odyssey i Mars Reconnaissance Orbiter iz orbite slušati i pamtiti sve što im roveri pošalju. No, podatke će poslati tek kad sve bude sigurno. 

Ovo je prva komunikacijska blokada za Curiosity, dok su letjelice i Opportunity prethodne preživjeli bez poteškoća. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • arcanius 08.04.2013.

    konačno da se i mi malo poigramo sa autićima!.... :)

  • gazimar 08.04.2013.

    Ni njima ne paše ova duga zima.

  • Sicma 08.04.2013.

    da im posaljemo gajbu pive da se isrkizaju gore za praznike, naće vodu odma kad se probude ujutru mahmurni :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare