To je to što me zanima!

Pregled najboljih mirrorlessa: Mali su, ali 'fotkaju' kao veliki

Ovo je bila godina mirrorless fotoaparata - najviše novih modela dosad s pregršt mogućnosti i kvaliteta fotografija usporediva s profesionalnim DSLR modelima
Vidi originalni članak

Od pojave prvih modela, mirrorless digitalni fotoaparati imaju široku publiku. U kompaktnom i laganom kućištu ti fotoaparati nude sve mogućnosti “velikih” DSLR modela. Konstrukcijski su jednostavniji, a nude jednaku kvalitetu snimljenih fotografija jer imaju velike slikovne senzore poput starije braće. Opremljeni su svim mogućim načinima snimanja, naprednim korekcijama ekspozicije te imaju dovoljno gumbića i kotačića za brzu promjenu parametara tijekom snimanja. 

Omogućuju upotrebu raznih objektiva i dodatne bljeskalice. Namijenjeni su fotografima hobistima koji žele snimati kvalitetne fotografije, ali nisu spremni nositi veliku i tešku torbu sa skupom fotografskom opremom.

Mirrorless modeli izrazito se brzo prilagođavaju potrebama današnjih korisnika. Većina danas snimljenih fotografija završi na nekoj društvenoj mreži ili u nekom online servisu s galerijama fotografija, poput Flickra ili Googleove Picase. Aktualni modeli uglavnom imaju ugrađen Wi-Fi modul te mogućnost bežičnog i brzog slanja snimljenih fotografija na pametni telefon i tablet. Tako možete vaše snimljene fotografije u trenu podijeliti na društvenim mrežama ili poslati e-mailom. 

Iako svi dijele zajedničke osobine poput kompaktnih dimenzija i velikog senzora, svaki današnji model nudi i neke specifičnosti kako bi bio što privlačniji kupcima. Tako je Nikonov AW1 vodootporan te otporan na udarce i padove, a Olympusov OM-D E-M1 ima najbrži autofokus i veliku ponudu izmjenjivih objektiva. Sony je napravio model s uvjerljivo najvećom rezolucijom - A7 s 24 i A7R s čak 36 milijuna piksela.

Sony je visoko postavio letvicu s modelima A7 i A7R 

Novi Sonyjevi modeli pravi su dragulji. Zavoljet će ih i zakleti DSLR ljubitelji zbog odlično izbalansiranog metalnog kućišta, velike palete izmjenjivih objektiva, ali i zbog velikog Full Frame CMOS senzora s 24 (A7) i 36 (A7R) megapiksela. Dostupan je od prosinca.

Elegantni novi igrač s brzim autofokusom

Samsungov NX300 ima odličan APS CMOS senzor s 20 megapiksela. Snima 8 slika u sekundi i ima brzi sustav autofokusa. Poput svih, novi Samsungov gadget ima pregršt “smart” funkcija. 

Olympus OM-D EM1 otporan je na prašinu i smrzavanje

Najnapredniji Olympusov model objedinjuje vrline poznatog Olympusova DSLR-a E5 u dvostruko manjem kućištu. Ima napredni senzor sa 16 megapiksela, Wi-Fi, GPS i pomični 3-inčni ekran.

Najmanji retromodel dolazi u više boja

Fujifilm Finepix X-A1 namijenjen je korisnicima koji žele fotografirati sa stilom. Atraktivan model ima 16 megapiksela, Wi-Fi, 3-inčni ekran i snima Full HD videozapise. Težak je samo 0,33 kilograma. Nudi se sa 16-50 mm objektivom.

Vodootporan, otporan na udarce i nevjerojatno brz Nikon AW1

AW 1 može bez dodatnog kućišta snimati pod vodom i neće mu ništa biti ako padne s visine do dva metra. Ima 14 megapiksela i odličan Full HD video s čak 60 sličica u sekundi. Nudi se s 11-27,5 mm objektivom.

Panasonicova perjanica Lumix GX7 dorasla je svakom zadatku

GX7 jedini ima pomično elektroničko tražilo. Ima i stabilizaciju slike u tijelu pa je svaki objektiv s kojim snima stabiliziran. Ostale značajke jednake su prosjeku klase: 16 megapiksela, 3-inčni pomični ekran i Wi-Fi.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • goran82 09.12.2013.

    da ziher taj prconjak vs neki telac objektiv od 15000 kn xD novinarka omašila si ceo fudbal xD

  • Chuchi82 08.12.2013.

    Koliko god koristio i volio DSLR ipak mislim da su mirrorless budućnost. Tehnički gledano, jedini razlog što profesionalci koriste DSLR je najviše radi optičkog tražila jer su do sada električna bila neupotrebljiva. Ali to se mjenja i to jako brzo. Čim električna postanu bolja od optičkih u igru dolaze sve druge prednosti sustava bez ogledala a ima ih mnogo.

  • ŽeljkoKranjčević 08.12.2013.

    Danas je tehnika toliko napredovala da mami male i velike.Danas djeca od 3godine haklaju po kompjuteru s igricama da ostaneš bez rjeći,sa 10 god i manje kad znaš procjenit blizinu daljinu s modernim aparatima djeci nije problem. Rađaju se mali lumeni suvremenog svjeta,da li će to zbati procjwniti oni koji se s djecom bave,(to je drugi par rukava)?

Komentiraj...
Vidi sve komentare