Obavijesti

Tech

Komentari 11

Pregled najboljih mirrorlessa: Mali su, ali 'fotkaju' kao veliki

Pregled najboljih mirrorlessa: Mali su, ali 'fotkaju' kao veliki
7

Ovo je bila godina mirrorless fotoaparata - najviše novih modela dosad s pregršt mogućnosti i kvaliteta fotografija usporediva s profesionalnim DSLR modelima

VIDEO

Od pojave prvih modela, mirrorless digitalni fotoaparati imaju široku publiku. U kompaktnom i laganom kućištu ti fotoaparati nude sve mogućnosti “velikih” DSLR modela. Konstrukcijski su jednostavniji, a nude jednaku kvalitetu snimljenih fotografija jer imaju velike slikovne senzore poput starije braće. Opremljeni su svim mogućim načinima snimanja, naprednim korekcijama ekspozicije te imaju dovoljno gumbića i kotačića za brzu promjenu parametara tijekom snimanja. 

Omogućuju upotrebu raznih objektiva i dodatne bljeskalice. Namijenjeni su fotografima hobistima koji žele snimati kvalitetne fotografije, ali nisu spremni nositi veliku i tešku torbu sa skupom fotografskom opremom.

Mirrorless modeli izrazito se brzo prilagođavaju potrebama današnjih korisnika. Većina danas snimljenih fotografija završi na nekoj društvenoj mreži ili u nekom online servisu s galerijama fotografija, poput Flickra ili Googleove Picase. Aktualni modeli uglavnom imaju ugrađen Wi-Fi modul te mogućnost bežičnog i brzog slanja snimljenih fotografija na pametni telefon i tablet. Tako možete vaše snimljene fotografije u trenu podijeliti na društvenim mrežama ili poslati e-mailom. 

Iako svi dijele zajedničke osobine poput kompaktnih dimenzija i velikog senzora, svaki današnji model nudi i neke specifičnosti kako bi bio što privlačniji kupcima. Tako je Nikonov AW1 vodootporan te otporan na udarce i padove, a Olympusov OM-D E-M1 ima najbrži autofokus i veliku ponudu izmjenjivih objektiva. Sony je napravio model s uvjerljivo najvećom rezolucijom - A7 s 24 i A7R s čak 36 milijuna piksela.

Sony je visoko postavio letvicu s modelima A7 i A7R 

Novi Sonyjevi modeli pravi su dragulji. Zavoljet će ih i zakleti DSLR ljubitelji zbog odlično izbalansiranog metalnog kućišta, velike palete izmjenjivih objektiva, ali i zbog velikog Full Frame CMOS senzora s 24 (A7) i 36 (A7R) megapiksela. Dostupan je od prosinca.

Elegantni novi igrač s brzim autofokusom

Samsungov NX300 ima odličan APS CMOS senzor s 20 megapiksela. Snima 8 slika u sekundi i ima brzi sustav autofokusa. Poput svih, novi Samsungov gadget ima pregršt “smart” funkcija. 

Olympus OM-D EM1 otporan je na prašinu i smrzavanje

Najnapredniji Olympusov model objedinjuje vrline poznatog Olympusova DSLR-a E5 u dvostruko manjem kućištu. Ima napredni senzor sa 16 megapiksela, Wi-Fi, GPS i pomični 3-inčni ekran.

Najmanji retromodel dolazi u više boja

Fujifilm Finepix X-A1 namijenjen je korisnicima koji žele fotografirati sa stilom. Atraktivan model ima 16 megapiksela, Wi-Fi, 3-inčni ekran i snima Full HD videozapise. Težak je samo 0,33 kilograma. Nudi se sa 16-50 mm objektivom.

Vodootporan, otporan na udarce i nevjerojatno brz Nikon AW1

AW 1 može bez dodatnog kućišta snimati pod vodom i neće mu ništa biti ako padne s visine do dva metra. Ima 14 megapiksela i odličan Full HD video s čak 60 sličica u sekundi. Nudi se s 11-27,5 mm objektivom.

Panasonicova perjanica Lumix GX7 dorasla je svakom zadatku

GX7 jedini ima pomično elektroničko tražilo. Ima i stabilizaciju slike u tijelu pa je svaki objektiv s kojim snima stabiliziran. Ostale značajke jednake su prosjeku klase: 16 megapiksela, 3-inčni pomični ekran i Wi-Fi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama