To je to što me zanima!

Previše brinete? Ne brinite, to može biti znak inteligencije

Pojedinci koji osjećaju tjeskobu obično su više fokusirani na rješenje problema. Stoga ukoliko mislite da previše brinete, nije to ništa loše, pokazala su istraživanja
Vidi originalni članak

Ako se jako puno brinete, nemojte brinuti, vaša tjeskoba mogla bi biti znak - visoke inteligencije. Naime, ako je neznanje blaženo stanje onda bi valjda značilo da znanje uključuje brigu i strah.

Ta poslovica konačno ima i znanstvenu podlogu, otkriva nedavna studija, piše Slate.com. Psiholog Alexander Penney i njegovi kolege istraživali su preko stotinu studenata kanadskog Sveučilišta Lakehead u Ontariju i pitali ih da odrede svoj stupanj zabrinutosti.

Otkrili su da studenti koji više strahuju, na primjer oni koji su se poistovjećivali s tvrdnjama "Ja se uvijek brinem u vezi nečega...", dobivaju bolje rezultate na verbalnim testovima inteligencije.

Zapažanje da su oni koji se brinu pametni dobilo je potporu 2012. godine nakon neobičnog eksperimenta psihologa Tsachi Ein-Dor i Orgad Tal s Međudisciplinarnog Centra Herzliya u Izraelu. Eksperiment je uključivao izlaganje studenata velikim dozama stresa.

- Otkrili smo da pojedinci koji su osjećali tjeskobu obično budu više fokusirani na rješenje problema - zapisali su psiholozi s tog eksperimenta. Ukratko, ako se često brinete to znači da imate situaciju pod kontrolom, umjesto da ste neurotična zbrka.


Idi na 24sata

Komentari 69

  • 19.04.2015.

    Niste dobro napisali dragi novinari....ne znaci to tako briga kao briga...misljeno je ironicno.Briga znaci samo upotrebljavanje glave u mnogo trenutaka tokom dana...npr ides van negdje na par sati...netko ostavi upaljenu vatru u kuci a netko je ugasi i taj koji je ugasi njemu se ne zapali kuca...pa npr...vani grmi i sijeva...onaj ko iskljuci tv iz struje nece se pokidati a neko ko ne iskljuci on ga je pop.... na takve stvari se misli...naravno onaj koji je pod stresnom brinjenju---to nije inteligentnije...to je jednostavno osoba koja ima stres non stop...a i mnogi studenti su obicno streberi pa inace tako i bude(cast izuzecima a ima i njih--ja npr :))))))

  • Timmy2 19.04.2015.

    Nije da se ne brinem,ali često bezrazložno.

  • CptNemo 19.04.2015.

    još jedno "istraživanje" koje zaslužuje Crnu Malinu za "najgluplje bačen novac ove godine"...a štaviše je totalno pogrešno - jer samo se budala "brine" oko stvari na koje ne može utjecati.

Komentiraj...
Vidi sve komentare