To je to što me zanima!

Privatnici lete u svemir: Orbital na ISS dostavio 1,5 tona tereta

Privatne kompanije SpaceX i Orbital Sciences obavit će 20 letova na ISS, ukupno vrijednih 3,5 milijarde dolara. NASA ovime želi smanjiti ovisnost o Rusima i Sojuzu
Vidi originalni članak

Na Međunarodnu svemirsku postaju u nedjelju je stigao novi privatni svemirski brod. Letjelica Orbital Sciencesa dostavila je teret, a robotskom rukom uhvatio ju je astronaut Mike Hopkins. Par sati kasnije kapsulu su spojili s postajom na koju je dopremila skoro tonu i pol hrane, opreme, znanstvenih eskperimenata te drugih dijelova.

Kapsula Cygnus na postaji će ostati oko mjesec i pol, a prema Zemlji će je vratiti sa smećem i drugim dijelovima koji se više ne koriste. Tvrtke Orbital Sciences i SpaceX zajedno će obaviti 20 letova prema ISS-u, vrijednih 3,4 milijarde dolara, piše Reuters.. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Sly_theKing 14.01.2014.

    neznam jel vi sto pisete komentare citate clanak uopce? pa ovdje se misli da privatne tvrtke odsad u americi obavljaju lansiranje raketa za prijevoz robe (nikakvih ljudi) koje im treba u ISS (international space station), jer NASA vise ne lansira rakete u orbitu, sad su im par godina to radili rusi, a odsad opet imaju, sto bi se reklo, "svoje".

  • AntonTrdić 14.01.2014.

    i ja bi letio da imam jedan spaceshutle

  • SWEET CHILD 13.01.2014.

    Aj ako ništa bar nerasipamo smeće i po svemiru!

Komentiraj...
Vidi sve komentare