To je to što me zanima!

Promijenili ljudske embrije da bi izliječili brojne teške bolesti

Očekivano, istraživanje koje za cilj ima stvaranje tzv. dizajniranih beba izazvalo je velike kontroverze jer neki kritičari intervencije u ljudski kod smatraju opasnima
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici kreirali su genetski modificirani DNK kojim žele unijeti revoluciju zdravstvo. To bi im moglo omogućiti da još prije rođenja djeteta spriječe brojne genetski nasljedne bolesti i u velikoj mjeri smanje mogućnosti njihova prenošenja na daljnje generacije.

Očekivano, istraživanje koje za cilj ima stvaranje tzv. dizajniranih beba izazvalo je velike kontroverze jer neki kritičari intervencije u ljudski kod smatraju opasnima i neprihvatljivima. 

Vjeruje se kako je provedeno na jajnim stanicama uzetih od žene koja boluje od raka jajnika. Cilj znanstvenika bio je istražiti kakve su mogućnosti promjene gena i u konačnici stvoriti embrij koji neće imati tu nasljednu bolest. 

Na izmjenjivanju DNK ljudskih embrija radilo je nekoliko laboratorija. Osim liječenja nasljednih bolesti, znanstvenicima se sada otvara mogućnost i promjene osobnosti ljudi poput poboljšavanja nekih fizičkih i intelektualnih sposobnosti.

Istraživanje je dopušteno svuda, ali primjena ovih rezultata u praksi u većem je dijelu svijeta zabranjena. No, pretpostavlja se da bi metoda liječenja bolesti kroz mijenjanje DNK embrija mogla biti dopuštena u Rusiji i dijelovima Južne Amerike. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • hende007 18.03.2015.

    Osobno se ne bih igrao sa ovim stvarima.

  • spacegoddess 15.03.2015.

    tako i treba...

  • Zelen-oko 15.03.2015.

    Korisna tehnologija. Ne vidim ništa loše u tome. Ovo bi u startu uništilo mnoge vrste raka i mnoge naslijedne bolesti. I tako ih istrijebilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare