To je to što me zanima!

Pronašli velike tajne prostorije u piramidama: Što kriju u sebi?

U Keopsovoj piramidi nalaze se 3 komore od kojih je najzapadnija Velika galerija duga 47 metara i visoka 8 metara. Prostor koji su znanstvenici otkrili nalazi se točno iznad nje, te je sličnih proporcija...
Vidi originalni članak

Znanstvenici koji posljednje dvije godine detaljno proučavaju Keopsovu i Kefrenovu piramidu u četvrtak su objavili vijesti o novim saznanjima - u piramidama u Gizi otkrili su nove ogromne šupljine.

Do šupljina nije moguće doći, ali su znanstvenici ustanovili da postoje pomoću posebne tehnike mjerenja gustoće. Nije poznato čemu su ta prostranstva u Keopsovoj i Kefrenovoj piramidi služila niti što u sebi kriju, no otkriće je uzbudilo sve zaljubljenike u piramide.

- U jednu stvar smo sto posto sigurni - golema praznina postoji i strašno je impresivna! Ovome se definitivno nismo nadali - kazao je Mehdi Tayoubi s pariškog instituta koji je sudjelovao u istraživanju.

Keopsova piramida najveća je u egipatskoj Gizi. U njoj se nalaze tri komore od kojih je najzapadnija Velika galerija duga 47 metara i visoka 8 metara. Prostor koji su znanstvenici otkrili nalazi se točno iznad nje, te je sličnih proporcija.

Arheolozi ne žele brzati sa zaključcima. Što kriju novootkrivene šupljine nije poznato, a poznati američki arheolog Mark Lehner sumnja da se u njima nalazi išta vrijedno.

- Ovo bi lako mogao biti prostor koji su graditelji ostavili kako bi spriječili urušavanje građevine. Tako su smanjivali pritisak teških kamenih blokova - kazao je Lehner.

Idi na 24sata

Komentari 197

  • 12kamelia 05.11.2017.

    vjerojatno se nešto skriva, kada im ne daju, da ih istraže...

  • luka000sb 03.11.2017.

    Po mnogim komentarima na ovom članku koji upliću izvanzemaljce i teorije zavjere vidim da je infestiran trolovima. Ili se barem nadam da su trolovi...

  • Smogovac_2 03.11.2017.

    Mislim da je razlog što su kod gradnje ostavljali ovakve velike šupljine manje tajanstven a više racionalan: manje opterećenje na temeljno tlo i manja količina potrebnih blokova. Očito su statički to dobro izveli jer još uvijek stoje na mjestu. Da su znali napravili bi samo vanjsku ljusku piramide kao što to danas radimo sa čelikom i staklom, no onda su imali samo kamen, a kamenolome daleko. A kako su to stvarno izgradili danas samo nagađamo. Obično su rješenja jednostavna, ali mi danas sve kompliciramo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare