To je to što me zanima!

Prvi život na Zemlji: Otkrili su fosile stare 2 milijarde godina

Prokariotski mikrofosili stari otprilike dvije milijarde godina sastoje se od jedne stanice i nemaju stanične organele, osim ribosoma. Pronađeni su u regiji Bundelkhand
Vidi originalni članak

Indijski znanstvenici pronašli su prokariotske mikrofosile čija se starost procjenjuje na dvije milijarde godina, prenosi Newsweek. Prokariotski mikrofosili predstavljaju fosile najstarijeg poznatog oblika života na našoj planeti - prokariotskih stanica.

Prokariotski organizmi sastoje se od jedne stanice i nemaju organele, osim ribosoma. Ovoj grupi pripadaju bakterije i modrozelene alge, dok svi preostali organizmi predstavljaju eukariote.

Ovi sićušni organizmi na Zemlji su se pojavili prije približno 3,5 milijarde godina, a još nije jasno kako su iz njih nastali složeni organizmi.

Naziv mikrofosil odnosi se na sve fosile čija je veličina manja od jednog milimetra i čije proučavanje zahtijeva upotrebu mikroskopa. Fosile je na Indijskom potkontitentu, u slijevu Gwalior u regiji Bundelkhand, otkrio geolog Naresh Ghose, bivši profesor na sveučilištu u Patni.

Otkriće je predstavljeno na nedavnoj godišnjoj konferenciji Indijskog geološkog kongresa u Nagpuru.

Idi na 24sata

Komentari 45

  • uglavnom 02.12.2017.

    Kakav je ovo clanak, najstariji fosil je 3.7, i 3.4 miljarde godina, molim autora da promjeni ime clanka, Hvala.

  • Blesimetar1 02.12.2017.

    Božja ruka se umiješala

  • mr.Tromb 02.12.2017.

    "Još nije jasno kako su iz njih nastali složeni organizmi." Vjerovao sam da je znanstvenicima sve jasno. I zato sada sumnjam u svoja vjerovanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare