To je to što me zanima!

'Put u podzemni svijet': Ispod piramide našli skrivene tunele

Daljnja istraživanja pronađene špilje i tunela omogućit će otkrivanje povezanosti staroga grada s drugim dijelovima na kojima postoje ostaci civilizacija pretkolumbovske Amerike
Vidi originalni članak

Arheolozi su pronašli skrivene tunele i špilju ispod jednog od najvažnijih arheološkog nalazišta u blizini glavnog grada Meksika. Skriveni podzemni prolaz i špilja promjera oko 15 metara pronađeni su oko sedam metara ispod Piramide Mjeseca, druge najveće piramide u Meksiku.

U priopćenju Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest objavljeni su detalji ovog nevjerojatnog otkrića.

Između ostalog, Veronica Ortega, direktorica projekta konzervacije trga Plaza de la Luna, odnosno središnjeg mjesta arheološkog kompleksa, objasnila je da su u fokusu daljnjih istraživanja upravo novootkriveni obredni prostor za koje jedan dio stručnjaka vjeruje da su povezani s ritualima posvećenima podzemnim svijetom koje su provodili stari indijski narod Tolteci. 

Daljnja istraživanja pronađene špilje, za koju se vjeruje da se koristila kao obredna komora, omogućit će otkrivanje povezanosti starog grada s drugim dijelovima na kojima postoje ostaci civilizacija pretkolumbovske Amerike. 

Važno otkriće rezultat je istraživanja koje su arheolozi i znanstvenici provodili oko Piramide Mjeseca, a istraživanja su počela još 2017. godine. Upravo su geofizička ispitivanja električnim metodama omogućila detekciju različitih električnih potencijala i samim time različitih podzemnih materijala, piše britanski the Sun

Piramida Mjeseca izgrađena je u Teotihuacánu, najvećem gradskom središtu Srednje Amerike, odnosno starog Meksika. Od svojeg osnivanja u 1. stoljeću nove ere pa do pada nakon gotovo 700 godina, Teotihuacán je bio najveći grad Zapadne hemisfere.

Kroz drevni grad prolazi Avenija mrtvih koja se proteže na više od 16 kilometra. Na sjevernom kraju avenije smještena je druga po veličini piramida, Piramida Mjeseca, a na sredini je Piramida Sunca, najmonumentalnija građevina u Teotihuacánu.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 28.10.2018.

    svaka piramida ima tunele

  • qracodovce 27.10.2018.

    svaka čast meksičkim piramidama, ali meni su daleko, daleko fascinantnije egipatske piramide.

  • 27.10.2018.

    Autor članka piše: "koje su provodili stari indijski narod Tolteci." INDIJSKI??????? Koliko sam upoznata, Indijci su i dalje stanovnici Indije u Aziji. Nisam čula da se država preselila na američki kontinent.

Komentiraj...
Vidi sve komentare