To je to što me zanima!

Razotkrili mahanje: Bježi, zar ne vidiš da mi rep ide ulijevo?

Talijanski znanstvenici otkrili su da je ponašanje pasa suptilnije nego se mislilo. Vjeruju da psi skrivaju od ljudi signale repom s kojima komuniciraju s drugim psima
Vidi originalni članak

Mahnito mahanje repom većina vlasnika pasa smatra dobrim znakom jer misli da se pas veseli. No talijanski znanstvenici kažu da vam pas možda želi reći nešto sasvim drugo.

- Smjer mahanja je doista važan, a povezan je s aktivacijom određene polutke mozga - kazao je vođa istraživanja Giorgio Vallortigara.

Dok svi psi repom mašu s jedne na drugu stranu tijela, čini se da to čine s naglaskom na određenu stranu, a sve ovisi kako se osjećaju. Istraživači sa Sveučilišta u Trentu kažu da mahanje s naglaskom na desnu stranu znači da je pas sretan, ali ako maše ulijevo onda se boji, piše Daily Mail

Istraživači su svoje rezultate temeljili na 43 videa u kojima su proučavali ponašanje različitih pasmina. Primijetili su da kad bi se pas susreo sa psom koji maše ulijevo, povećao bi mu se puls i uznemirio bi se. Ali kad bi se susreli sa psom koji maše udesno, ostali bi potpuno opušteni.

Ti suptilni signali, smatraju istraživači, su često ljudima nevidljivi jer se psi puno kreću i pomiču rep. Ali su zato ostali psi potpuno sinkronizirani s tom vrstom signalizacije. 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • johnny001122 04.11.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 6 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • strmi007 03.11.2013.

    Glupost

  • zagi 24 03.11.2013.

    Pa ovo je revolucionarno znanstveno otkriće! Možda dobiju i Nobela! A jel ti talijanski znanstvenici dobivaju plaču za svoj znanstveni rad?

Komentiraj...
Vidi sve komentare