To je to što me zanima!

Renault Espace kao crossover opet planira osvojiti vrh klase

Iako su ga mnogi već otpisali, model koji je prije točno 30 godina pokrenuo trend monovolumenskih automobila dobio je novu generaciju, i to s crossover notom
Vidi originalni članak

Sudeći prema ekstravagantnom izgledu, Espace je nastavak Renaultove tradicije osmišljavanja neobičnih velikih automobila koje je teško uklopiti u neke automobilske stereotipe. Nova generacija velikog monovolumena dobila je blagu SUV notu i zapravo postala svojevrsni veliki crossover. To je i logični potez jer veliki monovolumeni poput Espacea, Sharana ili Galaxyja posljednjih su godina sve rjeđi te umjesto njih kupci sve češće biraju velike SUV-ove koji nude podjednaku prostranost i praktičnost. Koketiranje s njima Renaultov je pokušaj da vrati stare kupce i privuče nove. Novi model bit će predstavljen ovog tjedna na salonu automobila u Parizu. 

SUV geni za novi uzlet

Renault

Iako izgleda impresivnije od prethodnika, novi Espace je čak 250 kilograma lakši od njega. Nastao je na modularnoj platformi koju koriste buduća Laguna i novi X-Trail, s kojim će Espace podijeliti i neke druge tehničke komponente. Pod poklopcem motora glavna tema je downsizing. Iako će Renault mnoge detalje držati u tajnosti do predstavljanja, koje je ovog tjedna u Parizu, neke pojedinosti već se znaju. Za pogon će, prema najavama, biti zaduženi četverocilindrični turbomotori, uglavnom dizelaši, a među njima bi trebao biti i novi 1,6-litreni motor u izvedbama s jednim ili dva turbopunjača. Tehnička novost je i upravljanje na sva četiri kotača, sustav koji se već koristi na nekim izvedbama Lagune. 

Renault će kupcima nuditi bogatu opremu, između ostalog LED prednja svjetla u višim razinama opreme. Nudit će izvedbe s pet ili sa sedam sjedala, a unutrašnjost će biti uređena slično kao u drugim novijim Renaultima, posebice Cliju. Iako službene fotografije unutrašnjosti još nisu objavljene, zna se da će središnjom konzolom dominirati veliki zaslon osjetljiv na dodir sličan onome u Tesli Model S. Renault planira i top izvedbu Initial Paris, kojom bi se ovaj automobil trebao nositi s najekskluzivnijim SUV-ovima i monovolumenima. Novi Espace u Hrvatsku dolazi tijekom 2015., no približan datum još se ne zna.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • expendables 14.11.2014.

    priznajem da moćno izgleda...ali ako u vladi nije kriza pa si mogu kupovati aute prek pola milijuna kuna u mene je kriza tako da jedino ako dobijem poziv da sam ga osvojio u nekoj igri te da me srčani ne opali pa da se vozam u njemu..

  • brazzer 03.10.2014.

    bezveze

  • kmarus 02.10.2014.

    Četvorica komentiraju , dvojici se sviđa a dvojici ne , evo ja kažem da mi je onako , može proći ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare