Obavijesti

Tech

Komentari 13

Renault Espace kao crossover opet planira osvojiti vrh klase

Renault Espace kao crossover opet planira osvojiti  vrh klase
3

Iako su ga mnogi već otpisali, model koji je prije točno 30 godina pokrenuo trend monovolumenskih automobila dobio je novu generaciju, i to s crossover notom

VIDEO

Sudeći prema ekstravagantnom izgledu, Espace je nastavak Renaultove tradicije osmišljavanja neobičnih velikih automobila koje je teško uklopiti u neke automobilske stereotipe. Nova generacija velikog monovolumena dobila je blagu SUV notu i zapravo postala svojevrsni veliki crossover. To je i logični potez jer veliki monovolumeni poput Espacea, Sharana ili Galaxyja posljednjih su godina sve rjeđi te umjesto njih kupci sve češće biraju velike SUV-ove koji nude podjednaku prostranost i praktičnost. Koketiranje s njima Renaultov je pokušaj da vrati stare kupce i privuče nove. Novi model bit će predstavljen ovog tjedna na salonu automobila u Parizu. 

SUV geni za novi uzlet

Renault

Iako izgleda impresivnije od prethodnika, novi Espace je čak 250 kilograma lakši od njega. Nastao je na modularnoj platformi koju koriste buduća Laguna i novi X-Trail, s kojim će Espace podijeliti i neke druge tehničke komponente. Pod poklopcem motora glavna tema je downsizing. Iako će Renault mnoge detalje držati u tajnosti do predstavljanja, koje je ovog tjedna u Parizu, neke pojedinosti već se znaju. Za pogon će, prema najavama, biti zaduženi četverocilindrični turbomotori, uglavnom dizelaši, a među njima bi trebao biti i novi 1,6-litreni motor u izvedbama s jednim ili dva turbopunjača. Tehnička novost je i upravljanje na sva četiri kotača, sustav koji se već koristi na nekim izvedbama Lagune. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Renault će kupcima nuditi bogatu opremu, između ostalog LED prednja svjetla u višim razinama opreme. Nudit će izvedbe s pet ili sa sedam sjedala, a unutrašnjost će biti uređena slično kao u drugim novijim Renaultima, posebice Cliju. Iako službene fotografije unutrašnjosti još nisu objavljene, zna se da će središnjom konzolom dominirati veliki zaslon osjetljiv na dodir sličan onome u Tesli Model S. Renault planira i top izvedbu Initial Paris, kojom bi se ovaj automobil trebao nositi s najekskluzivnijim SUV-ovima i monovolumenima. Novi Espace u Hrvatsku dolazi tijekom 2015., no približan datum još se ne zna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica