To je to što me zanima!

Rover Opportunity srušio je rekord u kilometraži NASA-e

Ruski Lunohod 2 trenutno drži rekord za sva vozila izvan Zemlje (prešao je 37 km), a na listi NASA-inih vozila sada je na prvom mjestu maleni rover koji istražuje Mars
Vidi originalni članak

Rover Curiosity u posljednje vrijeme okupirao je svu slavu na Marsu svojim otkrićima, no njegov stariji kolega Opportunity ušao je u povijest. Rover koji je na Marsu od 2004. godine prešao je 35,76 kilometara i postao vozilo NASA-e koje je ostvarilo najveću kilometražu na nekom tijelu izvan Zemlje. No, rekord za sva vozila drži ruski Lunohod 2 koji je na površini Mjeseca 1973. prešao 37 kilometara. 

Najveću kilometražu NASA je dosad imala s roverom Apolla 17 koji je na Mjesecu prešao 35,74 kilometra. 

No, Curiosity (dosad je prešao oko 700 metara) i Opportunity su aktivna vozila.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • dxdy 20.05.2013.

    nekoliko stvari nisu uzeli u obzir. ruski Lunohod je imao mnoštvo prednosti: Mjesec nema atmosferu pa ni pješčane oluje koje dodatno prljaju i oštećuju solarne kolektore a time smanjuju iskoristivost i punjenje baterija, a jačina Sunca na Marsu je puno slabija nego na Mjesecu. Isto tako oprema za komunikaciju mora biti puno jača na Opportunityju nego što je bila na Lunohodu. Opportunity ima jedino prednost što je novija tehnologija u njemu ali pitanje koliko je to prednost s obzirom da se prije sve izrađivalo kvalitetnije.

  • pRoTech 20.05.2013.

    http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/23561934.jpg

  • Intergalaktički Gigaimperator 20.05.2013.

    Treba poć na Mars da biciklom oborimo rekord...

Komentiraj...
Vidi sve komentare