To je to što me zanima!

Rusi čestitali SAD-u na letu pa kritizirali Trumpa: Histeriju koja je nastala teško nam je shvatiti

Ruska svemirska agencija Roscosmos kritizirala je 'histeričnu' reakciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na prvi let astronauta NASA-e s američkog teritorija u posljednjih devet godina
Vidi originalni članak

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država. Ta misija je ujedno i okončala višegodišnji monopol Rusije na letove u svemir.

POVIJESNI DOGAĐAJ Astronauti Muskovog SpaceX-a pristali su na svemirsku postaju

Kapsula Crew Dragon SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nekoliko minuta prije nego je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

Trump je promatrao lansiranje iz svemirskog centra Kennedy i rekao da su Sjedinjene Države vratile svoje mjesto svjetskog predvodnika u svemiru, da će američki astronauti uskoro sletjeti na Mars te da će Washington uskoro imati "najmoćnije oružje" u povijesti.

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova.  NASA je stoga morala surađivati s Roscosmosom kako bi prevozila svoje astronaute na ISS no uspješno jučerašnje lansiranje donijelo je prekretnicu a Trump je rekao da je to kraj ovisnosti o milosti drugih država. .

- Histeriju nastalu nakon uspješnog lansiranja svemirskog broda Crew Dragon teško je shvatiti. To što se dogodilo trebalo se dogoditi već mnogo ranije. Sada u svemir ne lete samo Rusi. To je divno! - napisao je ispod Trumpovih izjava na Twitteru Vladimir Ustimenko, glasnogovornik Roscosmosa.

VIDEO: PROŠLI I IZNAD HRVATSKE U svemir ponijeli i - dinosaura!

Ruska svemirska agencija Roscozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

- Želio bih pozdraviti svoje američke kolege - izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roscosmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu" letova s posadom, dodaje se. Čelnik Roscosmosa Dmitrij Rogozin čestitao je na uspjehu čelniku NASA-e Jimu Bridenstine.   

- Bravo! Znam koliko ste željno očekivali uspjeh ovog važnog događaja - napisao je Rogozin na Twitteru.

Ustimenko je rekao da Rusija planira ove godine testirati dvije nove rakete a iduće godine nastaviti svoj program za Mjesec. U kontekstu rastućih napetosti i između Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijedak primjer međunarodne suradnje. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Filmijada_com 05.06.2020.

    Teško je shvatiti histeriju ako nisi histeričan...

  • 01.06.2020.

    .....u Americi ganjaju crnce...u Hrvatskoj ganjaju bijelce....

  • BlackRaven 01.06.2020.

    Koja NASA? To je Drump prvo ukinuo, pa već skoro 20 godina isključivo Soyuz sa Baykonura dovozi sve u svemir, uz tu i tamo koju Arianne od ESA. Ameri su praktički ugasili svoj svemirski program, tj. "privatizirali ga" po kradezeovom modelu. Pazi sad : NASA isplaćuje "nagrade" privatnim firmama za proizvodnju raketa i modula. Hrpa luđaka. Kao da su kod kradezea u školu išli. Uopće se ne čudim ih Rusi otvoreno podhebavaju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare