Obavijesti

Tech

Komentari 12

Rusi čestitali SAD-u na letu pa kritizirali Trumpa: Histeriju koja je nastala teško nam je shvatiti

Rusi čestitali SAD-u na letu pa kritizirali Trumpa: Histeriju koja je nastala teško nam je shvatiti
1

Ruska svemirska agencija Roscosmos kritizirala je 'histeričnu' reakciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na prvi let astronauta NASA-e s američkog teritorija u posljednjih devet godina

VIDEO

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država. Ta misija je ujedno i okončala višegodišnji monopol Rusije na letove u svemir.

Astronauti Muskovog SpaceX-a pristali su na svemirsku postaju
Astronauti Muskovog SpaceX-a pristali su na svemirsku postaju

Kapsula Crew Dragon SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nekoliko minuta prije nego je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

Trump je promatrao lansiranje iz svemirskog centra Kennedy i rekao da su Sjedinjene Države vratile svoje mjesto svjetskog predvodnika u svemiru, da će američki astronauti uskoro sletjeti na Mars te da će Washington uskoro imati "najmoćnije oružje" u povijesti.

FILE PHOTO: A SpaceX Falcon 9 rocket and Crew Dragon spacecraft carrying NASA astronauts Douglas Hurley and Robert Behnken lifts off

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova.  NASA je stoga morala surađivati s Roscosmosom kako bi prevozila svoje astronaute na ISS no uspješno jučerašnje lansiranje donijelo je prekretnicu a Trump je rekao da je to kraj ovisnosti o milosti drugih država. .

- Histeriju nastalu nakon uspješnog lansiranja svemirskog broda Crew Dragon teško je shvatiti. To što se dogodilo trebalo se dogoditi već mnogo ranije. Sada u svemir ne lete samo Rusi. To je divno! - napisao je ispod Trumpovih izjava na Twitteru Vladimir Ustimenko, glasnogovornik Roscosmosa.

U svemir ponijeli i - dinosaura!
U svemir ponijeli i - dinosaura!

Ruska svemirska agencija Roscozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

- Želio bih pozdraviti svoje američke kolege - izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roscosmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

SpaceX Falcon 9 rocket and Crew Dragon spacecraft during NASA

Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu" letova s posadom, dodaje se. Čelnik Roscosmosa Dmitrij Rogozin čestitao je na uspjehu čelniku NASA-e Jimu Bridenstine.   

- Bravo! Znam koliko ste željno očekivali uspjeh ovog važnog događaja - napisao je Rogozin na Twitteru.

Ustimenko je rekao da Rusija planira ove godine testirati dvije nove rakete a iduće godine nastaviti svoj program za Mjesec. U kontekstu rastućih napetosti i između Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijedak primjer međunarodne suradnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama