To je to što me zanima!

S početka vremena: Astronomi otkrili 'najudaljeniju galaksiju'

Galaksiju sa samog početka svemira uočili su teleskopima Hubble i Keck, a uz to što je najudaljenija, u njoj se nove zvijezde formiraju neobično velikom brzinom
Vidi originalni članak

Astronomi su otkrili galaksiju koja je od Zemlje udaljena čak 13,1 milijardu svjetlosnih godina te je najudaljenije tijelo u svemiru koje smo ikad vidjeli. Ovo otkriće pomoći će znanstvenicima kako bi dobili novi uvid u svemir na njegovim samim počecima.

Slabu točku koja se vidi u infracrvenom spektru uočili su uz pomoć teleskopa Hubble, ali i teleskopa Keck na Havajima, koji je najveći na Zemlji. Nazvali su je z8_GND_5296, u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Kako je svemir star oko 13,8 milijardi godina, ovih 700 milijuna godina stara galaksija može se smatrati prilično mladom. Uz rekordnu udaljenost, astronomi su uočili i da galaksija proizvodi zvijezde neobičnom brzinom, rekao je autor studije Steven Finkelstein sa Sveučilišta u Teksasu. Formiranje zvijezda mjeri se količinom vodika koja se pretvori u zvijezde svake godine. U slučaju galaksije z8_GND_5296, 300 puta više vodika od mase našeg Sunca se preradi u nove zvijezde. Usporedbe radi, u našoj galaksiji to je 1 ili 2 puta više od mase Sunca.

Znanstvenici su ranijim istraživanjima utvrdili da je u prvih milijardu godina nastanka svemira formiranje zvijezda skočilo, a ta je brzina počela opadati prije 10 milijardi godina, prenosi CNN.

"Vremeplov": Na Havajima će graditi najveći optički teleskop

Idi na 24sata

Komentari 41

  • pješak 28.10.2013.

    Ajmo jedno obično pitanje, s jednom jednostavnom logikom! A što se nalazi iza te najstarije i najudaljenije galaksije ako je Svemir beskonačan!?? Nešto mora biti. Dakle, nije ta Galaksija najudaljenija. Ima toga još puno iza nje. Ima još beskonačan broj galaksija. Svemir nema kraja.

  • jmat13 24.10.2013.

    ljudi moji...ako smo sami u ovome beskraju onda smo stvarno necija velika greska..

  • Zara Cara 24.10.2013.

    Logicno je da nismo sami jer sam zivot je nesto univerzalno kao i neziva materija. Problem je sto su ziva bica ogranicena u svome djelokrugu percepcija unatoc radoznaosti. Dok mi otkrijemo nesto potrosimo vrijeme, a druge stvari odmaknu, pa ponovo otkrivamo itd. Znaci kaskamo za stvarnoscu unatoc stalnom otkrivanju novih cinjenica, drugim rijecima, otkrivajuci nesto rezultira jos vise nepoznanica. Mi tu nista ne mozemo jer je to izgleda posljedica same mozdane evolucije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare