To je to što me zanima!

SCIM misija: Privatna tvrtka će 2018. donijeti prašinu s Marsa

BoldlyGo Institute će lansirati letjelicu koja će proći kroz Marsovu atmosferu na visini od 40 km, pokupiti uzorke Marsove prašine i potom ih donijeti na Zemlju
Vidi originalni članak

BoldlyGo Institute , neprofitna organizacija iz New Yorka, u potpunosti financirana novcem privatnika, ima ambiciozan plan. U suradnji s tvrtkom Lockheed Martin namjeravaju 2018. godine započeti misiju pod nazivom SCIM (Sample Collection for Investigation of Mars) , odnosno poslati u svemir letjelicu koja će proći kroz Marsovu atmosferu na visini od 40 km, pokupiti uzorke Marsove prašine i donijeti ih na Zemlju.

Letjelica  će otvoriti svoje spremnike, pokupiti prašinu i pohraniti ju u gel kakav se koristio za skupljanje prašine s asteroida, nakon čega će ju spremiti u sterilni disk i krenuti natrag prema Zemlji . Kada stigne u orbitu Zemlje, letjelica će otkvačiti kapsulu za slijetanje u kojoj će se nalaziti disk, te će ju pomoću padobrana spustiti na tlo, javlja Daily Mail .

SCIM misija će se podudarati s razdobljem sezonskih Marsovih oluja , kada se velike količine prašine izbacuju u visoke slojeve Marsove atmosfere i u svemir. Inače, sama ideja je stara desetak godina , a našla se u finalu NASA-inog Mars Scout natječaja u kojem je pobijedio Phoenix Mars Lander.

- SCIM će dovesti do velikog znanstvenog napretka u vezi geologije, klimatologije i održivosti života na planetu koji je u davnoj prošlosti možda bio vrlo sličan Zemlji – rekao je Laurie Leshin , jedan od glavni znanstvenika koji je radio na originalnoj SCIM misiji.

Ista tvrtka planira lansirati u svemir teleskop koji će tražiti izvanzemaljce.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 23.08.2017.

    na marsu nema života

  • boba555 26.06.2014.

    Dobar naš Mars bolje da ga ostave na miru jer ako dođemo gore loše mu se piše .

  • mitary 26.06.2014.

    Ma vidi ti to? Znači da sić prašine vridi više nego puno života ,što gladni,bolesni,nemoćni i da ne nabrajam.nadam se u skoroj budućnosti pravednijoj ravnoteži ko ima za mars, ko nema za ništa a radi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare