Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

SCIM misija: Privatna tvrtka će 2018. donijeti prašinu s Marsa

BoldlyGo Institute će lansirati letjelicu koja će proći kroz Marsovu atmosferu na visini od 40 km, pokupiti uzorke Marsove prašine i potom ih donijeti na Zemlju

BoldlyGo Institute
Foto: BoldlyGo Institute
25 komentara

BoldlyGo Institute , neprofitna organizacija iz New Yorka, u potpunosti financirana novcem privatnika, ima ambiciozan plan. U suradnji s tvrtkom Lockheed Martin namjeravaju 2018. godine započeti misiju pod nazivom SCIM (Sample Collection for Investigation of Mars) , odnosno poslati u svemir letjelicu koja će proći kroz Marsovu atmosferu na visini od 40 km, pokupiti uzorke Marsove prašine i donijeti ih na Zemlju.

Letjelica  će otvoriti svoje spremnike, pokupiti prašinu i pohraniti ju u gel kakav se koristio za skupljanje prašine s asteroida, nakon čega će ju spremiti u sterilni disk i krenuti natrag prema Zemlji . Kada stigne u orbitu Zemlje, letjelica će otkvačiti kapsulu za slijetanje u kojoj će se nalaziti disk, te će ju pomoću padobrana spustiti na tlo, javlja Daily Mail .

SCIM misija će se podudarati s razdobljem sezonskih Marsovih oluja , kada se velike količine prašine izbacuju u visoke slojeve Marsove atmosfere i u svemir. Inače, sama ideja je stara desetak godina , a našla se u finalu NASA-inog Mars Scout natječaja u kojem je pobijedio Phoenix Mars Lander.

- SCIM će dovesti do velikog znanstvenog napretka u vezi geologije, klimatologije i održivosti života na planetu koji je u davnoj prošlosti možda bio vrlo sličan Zemlji – rekao je Laurie Leshin , jedan od glavni znanstvenika koji je radio na originalnoj SCIM misiji.

Ista tvrtka planira lansirati u svemir teleskop koji će tražiti izvanzemaljce.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message