To je to što me zanima!

Sigurnost na cesti: Oprema za sigurniju vožnju od 150 kuna

SIGURNIJE: Zaštitna oprema nije uvijek obavezna, no dobro ju je nositi jer je biciklist uočljiviji drugima u prometu. Sve se može kupiti i trgovačkim centrima
Vidi originalni članak

Često vozim bicikl i zanima me moram li obavezno nositi biciklistički prsluk. Kad ga treba imati i moram li ga nositi vozim li se po Maksimirskoj šumi, pitao nas je čitatelj.

- Vozač bicikla koji vozi kolnikom mora noću te danju, ako je slabija vidljivost, imati reflektirajući prsluk, reflektirajuću biciklističku odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku - odgovorili su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova. Znači da ga čitatelj koji vozi po Maksimirskoj šumi nije dužan imati, no ipak je bolje u prometu biti dobro vidljiv.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozač bicikla koji ne nosi reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću oznaku je u prekršaju, a kazna je 300 kuna. Jednaka kazna je i za one bicikliste koji nemaju svjetla.

- Noću, od prvog sumraka pa do potpunog svanuća te danju ako je slabija vidljivost, na biciklu mora biti upaljeno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i crveno na stražnjoj strani - piše u 101. članku Zakona o sigurnosti prometa.

Iz MUP-a su nam odgovorili da su tehnički zahtjevi za vozila koja sudjeluju u prometu na cestama, a tako i za bicikle, propisani odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

- Bicikl mora biti opremljen svjetlom za osvjetljavanje ceste te pozicijskim svjetlom, odnosno stražnjim. Mora imati i ‘mačje oči’, katadioptere, crveni na stražnjoj strani bicikla te žute na pedalama, reflektirajuće elemente na kotačima te zvonce - piše u članku 166 Pravilnika.

Navodi se i da prednje svjetlo mora biti podešeno tako da osvjetljava cestu najmanje 10 metara, a najviše 50. Loše postavljeno prednje svjetlo, pogotovo ako je to jaka LED svjetiljka, može biti problem onome tko mu dolazi u susret. Naime, ako nepažljivi vozač nije usmjerio svjetiljku lagano prema dolje nego ravno ispred sebe, zaslijepit će biciklista koji mu po biciklističkoj stazi dolazi u susret.
Zaštitnu kacigu tijekom vožnje na cesti moraju imati biciklisti mlađi od 16 godina. Djeca do osam godina moraju imati kacigu i ako ih stariji voze na biciklu u sjedalici.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • superman1978 13.04.2018.

    Mene je strah vozit prometnicom bicikl danas po danu kad je najveca vidljivost a kamoli po noci i iz tog razloga ga uopce niti ni ne vozim. Svaki lik danas ima auto a biciklisti su najugrozeniji tak da je svaki taki odlazak na prometnicu. l u t r i j a

  • dh41400 13.04.2018.

    Bicikli po mraku moraju imati svjetla, uz jednu napomenu - Iz osobnog iskustva mogu reći da svaki bicikl kojemu prednje svjetlo baca snop više od 10-20m, a kamoli 50m je opasnost za sebe i druge, jer promet iz suprotnog smjera praktički ne vidi ništa osim njegovog reflektora. Svjetla na biciklu služe radi njihove uočljivosti, a ne radi toga da biciklist vidi 50, 100m ili 200m ispred sebe, jer bicikl sam po sebi ne postiže toliku brzinu da mu je potreban svjetlosni snop dužine cijelog nogometnog terena, kako bi uočio prepreku na cesti ili stazi.

  • bobo112233 13.04.2018.

    Potpisujem.++++++++Možda misle da izgledaju kao glupani sa reflektirajućim trakama ili of istih im se ne vidi markirana odjeća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare