To je to što me zanima!

Širi se HT-ov 5G: Isprobali smo kolike su brzine diljem Zagreba

Hrvatski Telekom trenutno širi svoju 5G mrežu na DSS tehnologiji, koristeći postojeći frekvencijski spektar. Sljedeće godine očekuju se 'prave' 5G frekvencije koje će donijeti i puno više brzine
Vidi originalni članak

Od početnih šest gradova početkom studenog kad su i najavili komercijalno korištenje 5G-a, Hrvatski Telekom dosad je 5G proširio na 17 hrvatskih gradova, čime su pokrili više od 1,2 milijuna građana. U isto vrijeme vidi se i da se širi dostupnost u pojedinim gradovima. Tako su primjerice početkom studenog neki dijelovi Zagreba bili slabije pokriveni, a danas i tu ima 5G signala, što se može vidjeti na karti pokrivenosti.

Podsjetimo, 5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra - DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Mi smo mrežu isprobali na raznim lokacijama koristeći testni Samsungov Galaxy S20 Plus i SpeedTest Ookla aplikaciju. Na zapadnom dijelu grada (Malešnica) brzine koje smo dobili su nešto iznad 100 Mbps. 

Kad smo otišli u Novi Zagreb, kod Velesajma, tamo su se brzine podigle na 130-140 Mbps, a kod HT-ova sjedišta u Radničkoj dobili smo između 200 i 240 Mbps.

Najvišu brzinu uspjeli smo izmjeriti u centru Zagreba, u Teslinoj ulici i to 327 Mbps.

HT-ov član Uprave Boris Drilo pojasnio nam je razloge takvih brzina:

- Trenutačno ćete na 5G-u surfati 10 do 15 posto brže nego na 4G-u. To je zato što se koriste postojeće dostupne frekvencije, koje su se dosad koristile za 4G pomoću tehnologije zvane Dynamic Spectrum Sharing, i ograničen set dostupnih 5G tehnoloških mogućnosti. Plan s razvojem 5G-a je doći do gigabitnih brzina - rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Dodaje da bi za te brzine trebali pričekati sljedeću godinu kad će se dodjeljivati nove frekvencije, primjerice one na 3,5 GHz.

- Zahvaljujući tome će se udvostručiti raspoloživi spektar i omogućiti značajno povećanje brzina. U stvarnosti korisničke brzine na 5G mrežama na 3,5 GHz će biti 2-3 puta veće od onih koje sada imamo na 4G-u - dodaje Drilo.

Aukcije za te 'prave' 5G frekvencije očekuju se sredinom sljedeće godine, a do kraja sljedeće godine pola stanovništva trebalo bi biti pokriveno 5G signalom.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • BlackCatus 06.01.2021.

    a ovaj telec2?? s 1TB smanjili na 200gb?? nakon toga 2mbps turbo brzina. kaj misle da sam kod njih prešel jer su mi slatki??

  • goran 987 29.12.2020.

    na sirotinji testiraju utjecaj mreže

  • BlackRaven 27.12.2020.

    Majka svih prijevara od strane t-lopovcoma. Ne nasjedajte na fore, ovo što oni nude je čak izuzetno loš 4G. Te "brzine" su smiješne i za 4G , a kamoli za 5G mreže. Doduše to je "ekipa" čija će vas tehnička podrška pokušavati "uvjeriti" da je 1Mbit/sec "tehničko zadovoljavanje uvjeta"...Doduše niti telci2 nisu ništa bolji po tom pitanju. Svaki put kad prođem granicu doslovno sam zapanjen što vam ovdje prodaju pod "normalno". Za to bi ih vani pozatvarali odmah. Pogotovo za članak ugovora koji kaže " da oni nisu obavezni Vama isporučiti NIŠTA , ali ste Vi njima svejedno dužni to NIŠTA platiti". Zar u RH nema odvjetnika? Krše i ZOO i sve moguće propise , i nikom ništa?

Komentiraj...
Vidi sve komentare