To je to što me zanima!

Solarni zrakoplov svoj prvi let svladao za 13 sati i 2 minute

Letjelicom je upravljao Švicarac André Borschberg, a njegov kopilot Bertrand Piccard pilotirat će u utorak, tijekom druge etape od Muskata do Ahmedabada
Vidi originalni članak

Zrakoplov Solar Impulse 2 sletio je u ponedjeljak navečer u Oma n i tako uspješno svladao prvu etapu na putu oko svijeta bez goriva. Uz korištenje isključivo energije Sunca, Solar Impulse je svoj prvi let od Abu Dabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, do Muskata, glavnog grada Omana, svladao za 13 sati i dvije minute.

Letjelicom je upravljao Švicarac André Borschberg, a njegov kopilot Bertrand Piccard pilotirat će u utorak, tijekom druge etape od Muskata do indijskog grada Ahmedabada.

Dvojica pilota naizmjence će upravljati letjelicom u prvom pokušaju da prelete svijet bez korištenja fosilnih goriva . Svojim putovanjem žele osvijestiti ljude o važnosti očuvanja okoliša i skrenuti pažnju na alternativne i održive izvore energije.

Letjelica Si2 ima 17.000 solarnih ćelija i četiri električna motora snage 17.5 konja, Put oko svijeta trebao bi trajati pet mjeseci. Najduža etapa putovanja bit će let preko Pacifika kada bi Picard i Borschberg u letu trebalo provesti pet dana i preletjeti 8,500 kilometara od Kine do Havaja.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Bjelovarčan 10.03.2015.

    svaka čast

  • maxabc 10.03.2015.

    A kako ce srat tih 5 dana ??

  • forumaš 10.03.2015.

    samo se bojom da ich negdje ne uhvati prava turbulencija,,,nebih im tada bio u kozi,, svaka cast na hrabrosti

Komentiraj...
Vidi sve komentare