To je to što me zanima!

Sonda došla do Ceresa koji 'krije' tajnu nastanka planeta

Dawnu je trebalo sedam i pol godina da dođe na svoju prvu veliku destinaciju. Tijekom idućih mjesec dana plan je sondu lagano približavati površini Ceresa
Vidi originalni članak

NASA-ina sonda Dawn ušla je u orbitu Ceresa, najvećeg objekta u Sunčevu sustavi između Marsa i Jupitera. Ceres je prvi u nizu patuljastih planeta koje će ova letjelica "posjetiti". Znanstvenici se nadaju da će prikupiti informacije koje bi nam mogle otkriti više informacija o nastanku Sunčeva sustava prije 4,5 milijardi godina. 

Dawnu je trebalo sedam i pol godina da dođe na svoju prvu veliku destinaciju. Tijekom idućih mjesec dana plan je sondu lagano približavati površini Ceresa kako bi mogla poslati što bolje fotografije.

- Uzbuđeni smo, imamo toliko toga za napraviti u idućih godinu i pol dana - rekao je Chris Russell, istražitelj misije sa Sveučilišta u Kaliforniji. 

Znanstvenici smatraju da je Ceres prekriven ledom ispod kojeg su stijene. Pitanje na koje očekuju odgovor je ima li ispod njegove tvrde kore tekuće vode. 

Dawn je prije Ceresa posjetio asteroid Vesta koji je također važna točka kad je riječ o istraživanju:

- I Ceres i Vesta su protoplaneti koji su se u prošlosti razvijali, ali njihov razvoj je stao prije nego su ušli u stadij evolucije. Zbog toga su oni svojevrsne "vremenske kapsule" koje nam mogu puno otkriti o postanku Sunčeva sustava i to nam je velika motivacija - rekla je dr. Carol Raymond, zamjenica voditelja istraživanja. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • najiram 10 08.03.2015.

    bogati traže mjesto kam budu pobegli sa svojim opljačkanim bogatstvom....znadu da su zemlju uništili i da im gori pod petama...

  • peter gordon 08.03.2015.

    Sta ocekuju da pronadju tamo?, pa cijeli je svemir od istoga materijala sacinjen! ili mozda ocekuju neko pismo da pronadju tamo sa svim informacijama o nastanku svemira?.

  • cruwell123 08.03.2015.

    Već!! Idem zvat komšju gore da kaze ostalima da se sakriju !

Komentiraj...
Vidi sve komentare