To je to što me zanima!

Spektakularno: Prvi test rakete Falcon 9 koja sama zna sletjeti

SpaceX radi na razvoju raketa koje će se moći iskoristiti više puta. To bi u bliskoj budućnosti moglo značajno smanjiti trošak goriva i smanjiti cijenu letova u svemir
Vidi originalni članak

SpaceX , tvrtka Elona Muska, ranije je objavila nekoliko snimki rakete Grasshopper koja je u testovima letjela sve više i više da bi se sama vratila na svoje mjesto. Iako su to bile impresivne snimke, to je bio samo početak. Sada je SpaceX objavio i prvi test rakete Falcon 9 koja sama može sletjeti te se koristiti više puta.

Trenutno takvu raketu, ali bez mogućnosti za povratak na tlo, koriste za slanje kapsula Dragon na Međunarodnu svemirsku postaju. Upravo su jednu takvu poslali i ovaj tjedan.

Pokažu li se i budući testovi uspješni, SpaceX bi mogao u budućnosti uštedjeti ogromno vrijeme, resurse i novac u slanju ljudi i opreme u svemir, a i to bi bio snažan korak u jačanju pozicije Muskove tvrtke kao vodećeg komercijalnog svemirskog prijevoznika.

Kako su napisali uz snimku testa, prvi stadij rakete poletio je tek na 250 metara. Neko vrijeme je Falcon 9 levitirao te se vratio na tlo, kraj mjesta s kojeg je lansiran. U prvim testovima, noge rakete bit će fiksirane, no kasnije će se prebaciti na model kojem će se noge uvlačiti, kao što se uvlače i kotači na avionu. U budućim testovima višekratni Falcon 9 će letjeti sve više.

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • AntonTrdić 22.04.2014.

    i to je samo test na zemljinoj gravitacfiji a sta kad dode recimo na mars

  • baltazarrr 20.04.2014.

    Gluposti, vrlo se dobro zna tko dominira u oblasti raketa koje su u mogućnosti da prevoze ljude i dijelove na svemirske baze, a to su Rusi oni imaji najeftinije i najpouzdanjie raketa na svjetu, koje se temelje na projektu *Sovjuz*. veoma su povoljne tj.jeftine, a izvršavaju sve zadatke koji su im potrebni, zbog njih su i Ameri ukinuli spejs šatel i plaćaju Rusima za svoje astronaute koji se prevoze Ruskim raketama na medjunarodnu svemirsku postaju i to traje već 10 godina...

  • pješak 20.04.2014.

    Ovo je zgodno kad se vraća dole, treba samo postaviti roštilj i gradele, i ručak za cijelu NASU gotov za sekundu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare