To je to što me zanima!

Star 3000 godina: Ogroman kip Ramzesa II. 'izronio' je iz blata

Areholozi iz Egipta i Njemačke pronašli su blatu podzemnih voda u sirotinjskom dijela Kaira golemu, osam metara visoku statuu, najvjerojatnije, faraona Ramzesa II.
Vidi originalni članak

 Areholozi iz Egipta i Njemačke pronašli su blatu podzemnih voda u sirotinjskom dijela Kaira golemu, osam metara visoku statuu koja najvjerojatnije predstavlja obožavanog faraona Ramzesa II. 

Egipatsko ministarstvo starina priopćilo je da se radi o jednom od najvažnijih otkrića uopće. Statua, vjerojatno napravljena od kvarcita, pronađena u blizini ruševina Ramzesova hrama u drevnom Heliopolisu, koji se danas nalazi u istočnom dijelu Kaira. Arheolozi su gotovo sigurni da se radi o Ramzesu II. 

Ramzes II., najslavniji i najmoćniji faraon drevnog Egipta, vladao je od 1279. do 1213. godine pr.n.e. Za vrijeme njegove vladavine Egipat se prostirao od Sirije do Nubije.

Hram Sunca u Heliopolisu, blizu kojeg je pronađena statua, bio je jedan od najvećih u Egiptu, dvostruko veći od Karnaka, ali je uništen u grčko-rimskom razdoblju. Mnogi od njegovih obeliska premješteni su ili u Aleksandriju ili u Europu, a kameni blokovi su ili ukradeni ili iskorišteni za gradnju Kaira. 

Ako se potvrdi da se radi o Ramzesu II., kip će biti postavljen ispred ulaza u Veliki egipatski muzej čije se otvorenje predviđa za 2018. godinu. 

Idi na 24sata

Komentari 89

  • liMa_2 12.03.2017.

    Koliko dugo je vladao? haha

  • plavaanaa 12.03.2017.

    Čujem da islamski fanatici u Egiptu traže rušenje piramida i sfinge http://www.frontpagemag.com/fpm/136907/calls-destroy-egypts-great-pyramids-begin-raymond-ibrahim

  • nokšir 11.03.2017.

    imo je lepe uške

Komentiraj...
Vidi sve komentare