To je to što me zanima!

Stigla mikroračunala: Đaci sad koriste vrhunsku tehnologiju

Treći u svijetu: Zahvaljujući Nenadu Bakiću nakon Britanije i Islanda u hrvatske škole stiže 20.000 moćnih mikroračunala. Bakić je u školama već podijelio 1800 robota...
Vidi originalni članak

Kampanju kojom se prikupljao novac za projekt STEM revolucija prekinuli su prije vremena. U kratkom je roku na račun sjelo oko dva milijuna kuna i kupljeno je 15.000 micro:bit računala. Riječ je o džepnom uređaju i alatu na kojem će učenici moći učiti osnove kodiranja te proširiti svoja znanja u STEM području koje se bavi prirodnim znanostima. Prvih 7000 minijaturnih računala već je spremno za slanje diljem hrvatskih škola. Za sve se pobrinuo Institut za razvoj i inovativnost mladih koji su osnovali poduzetnik Nenad Bakić i njegova supruga Rujana.

Predstavili mikroračunala koja su stigla u Hrvatsku.

Riječ je o novoj tehnologiji koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, odnosno za informatičko obrazovanje. Konačni cilj projekta je da se svakom učeniku 6. razreda osnovnih škola u Hrvatskoj osigura korištenje BBC Micro: Bit računala, i to u STEM području, ali i drugim predmetima, poput dizajna, umjetnosti i ostalih. 

Institut je od javnosti prikupio više od 290.000 američkih dolara, odnosno oko 2 milijuna kuna. Od toga su 1,7 milijuna kuna potrošili na kupnju micro bit računala, a ostatkom novca platit će edukatore koji će podučavati kako koristiti novu tehnologiju. Micro:bit računalo opremljeno je akcelerometrom, Bluetooth sklopom i programabilnim LED-icama, a već se koristi u obrazovnom sustavu Velike Britanije te Islanda. 

- Ta računala djeci omogućuju izuzetnu kreativnost jer imaju iznimno male izlazne barijere. Omogućit će djeci da umjesto što su konzumenti i bulje u igrice postanu kreatori tehnologije - rekao je poduzetnik. 

Dodao je da se u projekt uključilo 920 ustanova, uglavnom osnovnih, ali i srednjih škola, udruga, knjižnica i dječjih domova. Zahvalio se Microsoftu Hrvatske, veleposlaniku Ujedinjenog Kraljevstva i Uredu predsjednice na sudjelovanju u projektu i podršci. 

Institut za razvoj i obrazovanje će organizirati intenzivnu edukaciju, po čijoj je uspješnosti prepoznat već u Croatian Makers ligi. Ona se uspješno odvija u oko 360 ustanova širom zemlje i u BiH, s oko 1800 doniranih robota. 

- Dio prikupljenog novca uložit ćemo u naše edukatore ambasadore kojih za sada imamo 28. Istaknute profesore u robotici i ostale pristojno ćemo platiti kako bi odradili radionice diljem zemlje te podučavali o tome kako koristiti ova računala. Na taj način pokazat ćemo da ih cijenimo. Ovim mijenjamo važnu paradigmu u školstvu - rekao je Nenad Bakić.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • x00x 16.02.2017.

    I kak ce to pomoci rijesiti dal su bolje ustase il partizani

  • mestar 16.02.2017.

    E, puno ce naucit isto kao i u mnogim drzavama djeca vise neznaju izracunat 2+2 bez racunala, kamoli nesto napisat rucno, zato sto skole godinama neke skole i ne primaju domaci rad djece napisan rucno, sve mora bit odstanpano.

  • njuska70 14.02.2017.

    Ovaj budala trosi pare dabe u prazno ucenici citavog svijeta uce iz knjiga kod nas nema pametnog ministera uzas

Komentiraj...
Vidi sve komentare