To je to što me zanima!

Stiže udar sa Sunca: Zemlju će pogoditi geomagnetska oluja

Znanstvenici predviđaju geomagnetsku oluju na Zemljinim polovima od petka, a ova bi trebala biti kategorije G1. Nose male probleme sa strujom i u radu satelita, ali i priliku za spektakularnu polarnu svjetlost
Vidi originalni članak

Polarne geomagnetske oluje očekuju se ovog petka kad će brzi solarni vjetar pun nabijenih čestica sa Sunca pogoditi Zemljino magnetno polje. 

Ovakve oluje,  u svom najjačem obliku, mogu potpuno paralizirati električne mreže i ugroziti rad GPS satelita koji danima mogu raditi slabije. Takve oluje s oznakom G5 javljaju se 4 puta u solarnom ciklusu od 11 godina. No ova koja nam stiže u petak bit će najslabije kategorije G1. One su i najčešće te mogu dovesti do slabih fluktuacija u opskrbi električnom energijom i manjih poremećaja u radu satelita te utjecati na životinje koje su u migraciji, prenosi SpaceWeather.

Oluja koja dolazi u petak sa sobom nosi materijal iz ogromne koronalne rupe u obliku polumjeseca. To su područja koja se otvaraju na Suncu i iz kojih magnetno polje izlazi prema van i omogućuje česticama da odlete u svemir, a u ovom slučaju prema Zemlji. Ova će oluja u svakom slučaju biti i dobra prilika za uživanje u polarnoj svjetlosti. 

Inače, najjača geomagnetska oluja u povijesti zabilježena je 1859. godine, a nju se naziva i Solarna superoluja. Tada je u telegrafskim vodovima inducirana struja koja je dovela i do električnih udara te izazvala požare. Aurore su se mogle vidjeti i u Italiji, Meksiku i na Havajima. 

Idi na 24sata

Komentari 207

  • tessarol 19.01.2018.

      ****Admin****: Poštovani, molimo vas da ne komentirate opomene Admina. Za sve dodatne informacije uvijek se možete javiti na e-mail zona@24sata.hr.  

  • 19.01.2018.

    Kakvi sateliti ? Di ste vi vidjeli iti jedan satelit na snimkama iz orbite , a kažu da ih ima tisuće ?

  • Marina-tns 18.01.2018.

    prevedeno ... Nestabilnost su prouzročili oni iz Cerna a informacija na internetu je djelomično točna Sutra vjerojatno planiraju stroj podesiti na malo jače ispitivanje...

Komentiraj...
Vidi sve komentare