To je to što me zanima!

VIDEO Hrvate uznemirio prizor na nebu: 'Kakva je ovo crta?!' Bez panike, evo o čemu je riječ

Pojavila se čudna crta na nebu. Išla je od smjera Paga prema gore i onda se izgubila. Predivno za vidjeti, a dovoljno i da zastraši, poručio je jedan čitatelj
Vidi originalni članak

Čudna svjetlost na nebu uznemirila je brojne građane Hrvatske u subotu navečer. Sa snimkama i fotografijama svjetleće crte koja sjaji na nebu i pomiče se javljali su nam se čitatelji iz Splita, Rijeke, Pule, s Pašmana, Čiova i brojnih drugih mjesta i gradova, uglavnom s naše obale. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Pojavila se čudna crta na nebu. Išla je od smjera Paga prema gore i onda se izgubila. Predivno za vidjeti, a dovoljno i da zastraši - poručio je jedan čitatelj. 

Iako je prizor spektakularan, zapravo ga je jednostavno za objasniti - radi se o projektu Elona Muska, Starlinku, odnosno skupini satelita. 

VIDEO: ZANIMLJIVOST NA NEBU 'Kakve su ovo letjelice koje idu jedna za drugom?!' Hrvate i susjede u regiji prepao Starlink

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Misija, nazvana Starlink 17, najnovija je u SpaceX-ovom planu za stvaranje zviježđa od do 40 tisuća satelita kako bi se brzi internet preusmjerio na Zemlju.

Starlink zaobilazi potrebu izgradnje infrastrukture poput kablova i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne na udaljenim područjima.

Starlinkovi sateliti postavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje. Potreban je velik broj satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost svijeta. Smatra se da ih je od 2018. godine u svemir poslano oko tri tisuće, a možda će ih na kraju biti 10 do 12 tisuća.

Oglasio se i Hrvatski astronomski savez 

O Starlinku su se oglasili večeras i iz Hrvatskog astronomskog saveza na svojoj Facebook stranici. 

- Ono što se večeras vidjelo na nebu su novi StarLink sateliti tvrtke SpaceX gospodina Elona Muska koji služe pružaju usluge globalnog Interneta. Kad ih puste iz rakete idu jedan za drugim pa se onda šire i idu paralelno vrlo blizu jedan drugome dok se ne rašire i ne stignu svaki u svoju orbitu - napisali su. 

Idi na 24sata

Komentari 92

  • iik 10.03.2023.

    To je  da   zrači

  • Isus je jedini Put 22.08.2022.

    tko ima želju i volju istražite malo projekt plava zraka, tj Project blue beam

  • antimunjenih 21.08.2022.

    Zena kupila novu metlu ,pa je vjerovatno isprobava ,jer je u to vrijeme nisam vidio u kući.

Komentiraj...
Vidi sve komentare