To je to što me zanima!

Što se događa sa Suncem? Na njemu su otkrili golemu "rupu"

Iako izgleda kao da su se na Suncu otvorile ogromne rupe, radi se o području s manjom gustoćom plazme u odnosu na prosjek, a ovaj astronomski fenomen uobičajen je za našu zvijezdu
Vidi originalni članak

NASA-ina letjelica koja stalno prati našu zvijezdu otkrila je u posljednjih nekoliko dana golemu "rupu" na površini Sunca. Iako bi mogli pomisliti da izgleda kako se sa Suncem događa nešto dramatično što bi moglo ugroziti život na Zemlji, ne trebamo strahovati.

Ovaj astronomski fenomen naziva se koronarna rupa ili šupljina i javlja se s vremena na vrijeme. NASA objašnjava kako su na tim tamnim područjima magnetna polja otvorena prema međuplanetarnom prostoru što omogućuje vrućim česticama da izlete sa Sunca. Zbog toga ta područja imaju puno manju gustoću plazme u odnosu na prosjek i izgledaju kao da su ovdje šupljine. 

Te 'šupljine' mogu biti vidljive nekoliko tjedana, ali i mjeseci i zauzeti i do četvtinu površine Sunca. Iako ne znače dramatični kraj života na Zemlji, solarni vjetrovi koji su povezani s njima mgou prouzročiti smetnje u satelitskoj i radijskoj komunikaciji. 

Idi na 24sata

Komentari 94

  • herewegoagain 17.07.2016.

    Ako je sve "uobičajno", čemu ovaj članak? Nisu te valjda platili za ovo?

  • Blacky88 17.07.2016.

    Izgleda da su Ameri počeli s vađenjem nafte, pa od tud rupa na suncu ...XD

  • JunFan 14.07.2016.

    HDZ otvorio podružnicu na Suncu

Komentiraj...
Vidi sve komentare