To je to što me zanima!

Stroj za 'smak svijeta' su popravili i opet ga uključili

Sustav u blizini granica Švicarske i Francuske bio je u kvaru više od godine. Nakon radova magnete su ohladili na 1,9 stupanj iznad apsolutne nule
Vidi originalni članak

Znanstvenici su u petak prvi put od kvara Velikog ubrzivača čestica uspješno ispalili protone u kratke dijelove njegovog 27 kilometara dugog prstena. Pažljivo su išli kroz svaki korak po prvi put od kvara u kojem su se pokvarili supervodljivi magneti. Taj je kvar izbacio dva magneta iz ležišta, a izlilo se više od tone tekućeg helija. Sustav u blizini granica Švicarske i Francuske bio je u kvaru više od godinu dana. Nakon mjeseci popravaka, magnete su ohladili na samo 1,9 stupnjeva iznad apsolutne nule (-273,15 stupnjeva Celzijevih). Znanstvenici kažu da je ovo dio pomno planiranog paljenja sustava. Nakon prvog ispaljivanja protona, ispalili su ih i u hadronski sudarač koji bi trebao kada proradi 'punom parom' simulirati veliki prasak i otkriti tajne nastanka svemira.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • olnada 02.11.2009.

    Kako je covjek budala! Nikada nece otkriti prapocetak! Zna se-covjek nije ovdje na Zemlji da to otkrije.On ima drugu zadacu!

  • Vkci 27.10.2009.

    glupi znanstvenici i njihova ispitivanja....

  • krizbaher 27.10.2009.

    Zašto troše tolike novce zbog otkrivanja tajne svemira kad se odgovor zna već neko vrijeme? Odgovor je 42.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare