To je to što me zanima!

Stručnjaci NASA-e tvrde: Ipak ima života na Marsu

NASA je otkrila mikroorganizme, koji su odgovorni za sloj metana oko Marsa, koji žive u vodi ispod tla. Na površini, zbog Sunca, ne bi mogli opstati
Vidi originalni članak

NASA bi tijekom dana trebala u Washingtonu izvijestiti o novom otkriću o mikroorganizmima koji su odgovorni za sloj metana oko Marsa. Tvrde da su mikroorganizmi još uvijek aktivni na planetu. Metan su našli na mjestima gdje i oblake vodene pare, neophodne za život. Smatraju da metan kao nusprodukt otpuštaju mikroorganizmi - metanogeni, koji navodno obitavaju u vodi, ispod podzemnog leda. Kako Mars i dalje u svojoj tankoj atmosferi ima metan, znači da su ti mikroorganizmi i dalje živi.
- Ovo nije dokaz, ali vrijedi istražiti - kaže profesor Colin Pillinger, američki stručnjak za Mars. Crveni planet, međutim, nema štit koji bi ga štitio od sunčeva zračenja, pa organizmi ne mogu preživjeti na površini, piše The Sun.

OTKRILI MISTERIJ 'UREDNOG KAMENJA'
Kamenje na Marsu jednolično razbacano po tlu godinama je zadavalo glavobolje znanstvenicima, a sada tvrde da su konačno riješili misterij. Do sada su vjerovali kako ih nosi snažni vjetar koji puše na Marsu.
- Iako planet jest vjetrovit, njegova atmosfera je vrlo tanka, što onemogućuje vjetru da nosi manje kamenje - kaže Jon Pelletier, znanstvenik sa sveučilišta Arizona u Tucsonu. Kaže kako se kamenje zapravo kotrlja prema vjetru, a ne od njega, tvoreći tako prirodni povratni sistem zbog kojeg je kamenje uvijek "uredno" posloženo.  Vjetar, pušući prema kamenu, otpuhuje pijesak i tako oko kamena tvori rupe, a iza njega brežuljak. Kamen se zatim otkotrlja u tu rupu, odnosno prema vjetru. Tako se kamenje nikada međusobno ne sudara, a isti je proces i s više kamenja koji su blizu. Znanstvenici su istraživanje objavili u siječanjskom izdanju časopisa Geology, piše Fox News.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_30613 15.01.2009.

    ODOH NA MARS.

Komentiraj...
Vidi sve komentare