To je to što me zanima!

Stručnjaci utvrdili: Putovanje kroz vrijeme nije izvedivo

Potvrđena je Einsteinova teorija da efekt ne može nastati bez uzroka, kao da i da se fotoni poput ostale materije pokoravaju zakonima kretanja u svemiru
Vidi originalni članak

Znanstvenici su dokazali da ništa ne može putovati brže od brzine svjetlosti. To su zaključili promatranjem fotona, temeljne jedinice svjetlosti i time su zapečatili desetogodišnju debatu o putovanju kroz vrijeme. 

- Naši rezultati daju nam dodatan uvid o kretanju fotona, koji se poput ostale materije pokorava zakonima kretanja u svemiru -  izjavio je voditelj studije, profesor Shengwang Du sa Sveučilišta Hong Kong.

Njegova je ekipa prva izmjerila brzinu fotona uz pomoć kontroliranih oblika valova, a time su potvrdili Einstenovu teoriju koja govori o tome da efekt ne može nastati prije uzroka. Nakon što su stvorili fotone, propustili su ih kroz grupu ohlađenih atoma rubidija.

Otkrili su da prekursori vala putuju istom brzinom svjetlosti u vakuum i da se glavni dio fotona ne može kretati brže od prekursora,  a svoja su saznanja objavili u časopisu Physical Review Letters.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • gamer3386 12.08.2011.

    Nemoguce je putovati kroz cikluse ali ih je zato moguce zaobici ili pak ponoviti strpljenjem i snagom volje sve je moguce

  • Faustina009 10.08.2011.

    Također vrijeme nije stvarno nego fiktivno obilježje nekoga događaja...Vrijeme se ne može vezati uz prostor...Putovanja kroz vrijeme se mogu izvesti na razini koja nije vezana uz fizički svjet.

  • Faustina009 10.08.2011.

    Pa kako nije moguće? Pa ja sam jednu noć u snovima odputovala u vrijeme iza drugog svijetskog rata 1949., sanjala sam točno jedana isti prizor sa filma i sve ljude koji su stajali na jednome mjestu i da sam ja bila među njima..Itekako je moguće, i svi oni koji imaju dodatne potencijale to znaju..

Komentiraj...
Vidi sve komentare