To je to što me zanima!

Studentice iz Zagreba osvojile su Las Vegas svojim izumom

Senzori se pokreću dodirom dok se dijete igra, a podaci se Bluetoothom prebacuju na računalo ili mobitel. Tako liječnici mogu očitati zdravstveno stanje djeteta u igri
Vidi originalni članak

Na najvećem svjetskom sajmu elektronike i novih tehnologija CES u Las Vegasu ove godine bilo je više od 3200 izlagača i 150.000 posjetitelja. Posebnu pažnju privukao je hrvatski štand.

Zakrivljeni ekrani mobitela i televizora, nova generacija 3D printera i slični gadgeti bili su favoriti prije početka sajma. Sve dok novinari nisu vidjeli štand s plišanim medvjedićima iza kojeg su stajale dvije djevojke. Teddy the Guardian na prvi pogled je samo običan medvjedić.

Posebna igračka

Nema na njemu ništa posebno. Ali, ako dopustite Josipi i Ani da vam kažu nešto o svom proizvodu, bit će vam jasno da se ne radi o običnome medvjediću, niti o običnim studenticama ekonomije iz Zagreba. Obje 24-godišnjakinje, Josipa Majić i Ana Burica, u Las Vegasu su oduševile prvo najuglednijeg američkog novinara za nove tehnologije, Tima Stevensa, koji je njihovog medvjedića koji pomaže djeci, roditeljima te liječnicima i medicinskom osoblju nazvao najvećim hitom CES-a 2014. godine. 

Ubrzo su se svi američki tehno-portali raspisali o mladim Hrvaticama, a njihovog medvjedića nazvali su većim izumom od nekih Appleovih. Plišana igračka opremljena je senzorima koji mjere temperaturu djeteta, razinu kisika u krvi i otkucaje srca.

Spoj tehnologije i zabave

Dijete se samo treba igrati se s medvjedićem. Senzori se pokreću dodirom, a podaci se Bluetoothom prebacuju na mobitel ili računalo. Tako liječnici i roditelji očitavaju zdravstveno stanje djeteta dok se ono bezbrižno igra.

- Primijetile smo da medicinske sestre djeci daju igračku da ih smire, a zatim ih oduzmu i toplomjerom im izmjere temperaturu. Djeca su još uplašena. Htjele smo ukloniti taj stres kod djece kad vide medicinsko pomagalo - kaže Ana.

Najveći uspjeh studentica

Nema više stresa zbog odlaska liječniku, nema zastrašujućih medicinskih instrumenata i nema čekanja.

- Elektronika je skrivena u medvjediću i senzori su unutra zaštićeni silikonskim oklopom koji se lako izvadi. Tako nema opasnosti od toga da djeca dođu u kontakt s elektronikom, a i igračka se bez problema može oprati - objašnjava Josipa. Nakon nekoliko uspješnih izlaganja i osvojenih nagrada na drugim sajmovima, ovo je zasad najveći uspjeh hrvatskih studentica. Primijetili su ih i drugi izlagači na CES-u, a pregovaraju i s nekim klinikama u SAD-u. Teddy se može naručiti na internetu za 1300 kuna.

Nastavljaju razvijati pametne i medicinski korisne igračke

Studentice međunarodne ekonomije iz Zagreba i osnivačice tvrtke Teddy the Guardian, nedavno su osnovale i inovacijski laboratorij. Nadaju se da će što više znanstvenika raditi s njima kako bi razvili medicinska pomagala koja su jednostavna i zabavna za korištenje. Surađivat će s farmaceutskim, modnim i tekstilnim tvrtkama iz cijelog svijeta kako bi proizvodi bili što ljepši te djeci poželjniji za igranje, a liječnicima korisniji u radu.

Josipa i Ana bile su i pobjednice našeg natječaja Pametnom idejom do uspjeha.

Idi na 24sata

Komentari 60

  • sportas34 22.01.2014.

    dokaz da se i trud isplati , bravo cure svaka cast :D

  • Ilija Lopar 22.01.2014.

    tocno tako bravo cure ali uspjkeh I cure ostaju u americi jedino oni mogu da plate nasu pamet

  • salter 21.01.2014.

    svaka čast :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare