To je to što me zanima!

Svemirski dizajn i racionalan pogon zavodljiva automobila

Lesus slavi 30. rođendan, a UX je jedan od najzanimlhjivijih auta koje su ikada napravili. Kombinira agresivan izgled i racionalni hibridni pogon, a to ga čini jednim od najoriginalnijih premium SUV-ova
Vidi originalni članak

Lexus se bio na neko vrijeme povukao s hrvatskoga tržišta, no sada se vratio jači nego ikada. Nevjerojatno atraktivni UX samo je jedan primjer kakvim adutima japanski proizvođač napada renomiranu europsku premium konkurenciju. Izgleda kao agresivan sportski SUV, a zapravo je štedljiv i udoban te poprilično brz automobil. Poput većine Lexusa koji se prodaju u Europi i ovo je hibrid. Ima dvolitreni benzinski motor koji razvija 152 KS, no pomoću dodatnog električnoga pogona ukupna snaga ovoga pogonskog sklopa je 184 KS. To je dovoljno da UX-u podari sportska ubrzanja koja pristaju njegovu sportskom izgledu. 

Ubrzanje do 100 km/h za 8,7 sekundi i više je nego dobro, no maksimalna brzina od samo 177 km/h tipično je mala za Toyotine i Lexusove hibridne automobile.Posebno oduševljava mala potrošnja goriva. Lexus deklarira 4,8 l/100 km, a u stvarnosti, uz malo više truda, tu je potrošnju moguće ostvariti, što je prava rijetkost u svijetu automobila, gdje je deklarirana potrošnja jedno, a stvarna nešto sasvim drugo. I kada se ne trudite štedjeti, UX neće pretjerati s potrošnjom. Naš smo test, s mnogo agresivne vožnje, završili trošeći 6,5 l/100 km, što je vrijednost na razini slabijih dizelskih modela. Poput svakoga drugog hibrida, Lexus je najštedljiviji u gradu i za lagane vožnje po otvorenoj cesti, a autocesta nije njegova jača strana kada je riječ o potrošnji goriva. 


Ipak, iako izgleda sportski i ima sportska ubrzanja, Lexus UX nije sportski auto.No majstor je kada je riječ o udobnosti. CVT mjenjač, koji smeta pri sportskoj vožnji, pravi je “majstor komfora”. Zvučna izolacija u unutrašnjosti vrlo je dobra, pa je vožnja uglavnom nevjerojatno tiha, a udoban je i ovjes. 


Unutrašnjost UX-a vrlo atraktivno je dizajnirana i poprilično luksuzna. Materijali su vrhunski, izrada također, obilje je luksuzne opreme. Sustav infotainmenta i upravljanje njime touchpadom, što je vrlo neobično, zahtijeva navikavanje, no kad “uđete u štos” s njime ćete se bolje snalaziti. 


Mjesta u unutrašnjosti je dovoljno, ali u prtljažnik stane samo 320 l, malo za auto iz ove klase. To je i jedini UX-ov ozbiljan nedostatak. Za one koji žele donekle drugačiji auto iz premium klase i koji se žele  razlikovati od drugih UX je svakako automobil za preporučiti. 

 

TEHNIČKI PODACI LEXUS UX 250h AWD F SPORT
masa: 1575 kg
dimenzije: 450x184x154 cm
obujam: 1987 ccm
snaga: 135 kW/184 KS  
0-100 km/h: 8,7 s
najveća brzina: 177 km/h
potrošnja: 4,8 l/100 km
cijena: 385.019 kn (testni model), 278.000 kn (osnovni model)
Idi na 24sata

Komentari 48

  • Aron3 05.02.2020.

    Lexusi su najpouzdaniji automobili na svijetu, već duuugo godina.... Za one koji svašta piskaraju..

  • Philipp Plein 02.02.2020.

    Opet, 184 ks, 0-100 km/h 8,7 sek? WTF!? Postoje stariji auti s manje ks iste težine, a idu bolje. Gurate taj Lexus na silu među premium aute, a izgleda jeftino i izvana i unutra. Uz to, 177 km/h vmax! To govori kakav mu je cw sramotan. Svašta...

  • čojek 02.02.2020.

    Bmw x3 ili Mercedes glc ili Audi q3! Lakše za održavanje i postprodaja! Nije mi revolucionaran da bih se odlučio za njega.

Komentiraj...
Vidi sve komentare