To je to što me zanima!

Savjet za zelenu gradnju govori o zelenim zgradama u svijetu

Svjetski Savjet za zelenu gradnju predstavlja prednosti i isplativost zelenih zgrada. Početkom ožujka 2013. objavljen je novi izvještaj WGBC-a koji ističe financijsku vrijednost.
Vidi originalni članak

Novo sveobuhvatno izvješće koje je ovaj tjedan objavio Svjetski Savjet za zelenu gradnju (WorldGBC) naglašava da postoji veliki broj uvjerljivih prednosti zelene gradnje potvrđenih od strane različitih dionika tijekom cijelog vijeka trajanja građevine.

Izvješće, "Poslovna strana zelene gradnje: Pregled troškova i koristi za građevinare, investitore i stanare," ispituje je li ili nije moguće odnosom troškova i koristi zelene gradnje osigurati visoku financijsku vrijednost. Danas je zelena gradnja dostupna po cijeni usporedivoj s konvencionalnom gradnjom, a ulaganje se može nadoknaditi kroz uštedu na operativnim troškovima, te s pravim dizajnerskim rješenjima stvoriti više produktivnosti na svakom radnom mjestu.

"Ovo izvješće sintetizira vjerodostojne dokaze o zelenoj gradnji iz cijelog svijeta u jednom sveobuhvatnom pregledu, a predočeni dokazi naglašavaju da održiva gradnja pruža opipljivu korist i ima jasan i stvaran poslovni smisao", rekla je Jane Henley, predsjednica Uprave Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju. "Od ublažavanja rizika preko građevinskog portfelja i širokih ekonomskih prednosti za urbana i ruralna područja, do poboljšanja zdravlja i dobrobiti pojedinih stanara, poslovni interes za zelenu gradnju nastavit će rasti zajedno s razvojem tržišta. Doista smo već vidjeli ovaj zamah rasta na globalnoj razini gdje u sve više i više mjesta, „zeleno“sada postaje status quo."

Glavna otkrića su:
Troškovi dizajna i gradnje: postoji ukupni trend smanjenja troškova povezanih s projektiranjem i izgradnjom zelenih zgrada dok su propisi za gradnju širom svijeta postali stroži, opskrbni lanci za zelene materijale i tehnologiju se šire, a industrija postaje vješta u stvaranju zelenih zgrada;
Vrijednost imovine: dok investitori i stanari postaju sve bolje obaviješteni o tome i zabrinutiji za prirodu i socijalne utjecaje izgrađenog okoliša, zgradama s boljom potvrdom održivosti povećava se konkurentnost. Osim toga, pokazala se veza između zelenih svojstava zgrade i sposobnosti tih zgrada da na nekim tržištima, kako bi lakše privukli stanare, određuju veće cijene najma i prodajne cijene;
Operativni troškovi: zelene zgrade pokazale su kako je moguće uštedjeti novac kroz smanjenu potrošnju energije i vode i nižim dugoročnim cijenama korištenja i održavanja. Samo ušteda energije obično prelazi svaku cijenu premije u razumnom razdoblju isplate zahvaljujući dizajnu i izgradnji.
Radna produktivnost i zdravlje: sve je više dokaza koji ukazuju da fizikalna svojstva zgrade i zatvorena okruženja mogu utjecati na produktivnost radnika i zdravlje i dobrobit stanara, što je rezultiralo krajnjim pogodnostima za poduzetnike.
Smanjenje rizika: faktori održivog rizika značajno mogu utjecati na prihod od najma i buduću vrijednost nekretnina, što utječe na povrat investicije. Regulatorne odluke postale su sve češće u zemljama i gradovima diljem svijeta, uključujući i obvezno objavljivanje, građevinske propise i zakone o zabrani neučinkovite gradnje.

U izvješću se zaključuje da je ozelenjavanjem našeg izgrađenog okoliša u susjedstvu i na razini grada, industrija zelene gradnje može utjecati na velike ekonomske prioritete, kao što su ublažavanje klimatskih promjena, energetsku sigurnost, očuvanje prirodnih resursa i stvaranje novih radnih mjesta, održivost i veću kvalitetu života.

 "Ovo izvješće naglašava da zelena gradnja ima temeljnu i troškovno-učinkovitu ulogu u rješavanju nekih neodgodivih izazova našeg vremena", rekao je Rick Fedrizzi, predsjedatelj Svjetskog Savjeta za zelenu gradnju (WorldGBC) predsjednik uprave i osnivač US Green Building Council (USGBC). "Svjetski Savjet za zelenu gradnju je ponosan što ima vodeću ulogu u eksplozivnom rastu globalne zelene građevinske industrije dok svi i dalje stvaramo svijet koji će ljudima dati bolje, svjetlije i zdravije mjesto za život, rad i igru."

Ovo izvješće je producirano u suradnji s PRP okoliša, uz sljedeće sponzore:
Skanska, Grosvenor i Urbanističko Vijeće Abu Dhabija/Estidama.

O Svjetskom Savjetu za zelenu gradnju

Svjetski Savjet za zelenu gradnju (WorldGBC) je mreža nacionalnih savjeta zelene gradnje (GBCs) iz cijelog svijeta, što je najveća međunarodna organizacija koja utječe na tržište zelene gradnje. Savjeti za zelenu gradnju su organizacije s članovima, a kroz partnerstvo s industrijom i suradnju s vladom sudjeluju u transformaciji građevinske industrije prema održivosti usvajanjem prakse zelene gradnje. U više od 90 zemalja, Savjeti za zelenu gradnju stvaraju promjene na svojim lokalnim tržištima, globalizirajući ekološki i društveno odgovorne standarde gradnje. U radu Savjeta za zelenu gradnju u svijetu uključeno je gotovo 50.000 ljudi iz 25.000 kompanija; do sada je certificirano prema međunarodnim certifikatima zelene gradnje gotovo 100.000 zgrada što je oko 1 mlrd m2.

Za više informacija posjetite: www.worldgbc.org

O Savjetu za zelenu gradnju u Hrvatskoj

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj osnovan je u ljeto 2009. godine kao neprofitna organizacija koja služi kao platforma za promicanje prakse zelene i održive gradnje u Hrvatskoj. Danas broji oko 100 članova iz gospodarskog, javnog, akademskog, strukovnog i institucionalnog sektora.

Svrha Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj je poticati i provoditi promjene u načinu planiranja i gradnje građevinskih projekata na održiv način, a uzimajući u obzir društvenu odgovornost, ekonomsku isplativost, očuvanje okoliša i interes korisnika takvih objekata. 

Cilj Savjeta je voditi transformaciju hrvatskog tržišta graditeljstva i nekretnina prema održivosti  promovirajući tehnologije i programe zelene gradnje, kao i integraciju novostečenih znanja u projektiranje, izvođenje i funkcioniranje građevina u Hrvatskoj. 

Savjet je u kratkom vremenu svog postojanja prepoznat kao pokretač i vrijedan izvor znanja i iskustava na temu zelene gradnje u Hrvatskoj. Do danas, Savjet je održao XI Simpozija na temu zelene te nastupio kao aktivni sudionik niza konferencija, foruma, panela i radionica na temu održivog razvoja i zelene gradnje u Hrvatskoj i zemljama u regiji. 

Provodi edukacije o zelenoj gradnji pod nazivom Green Building Professional te o međunarodnim certifikatorima LEED, DGNB and BREEAM.

Statistički podaci o zelenim zgradama, građevinskom sektoru i klimatskim promjenama

Europske su građevine odgovorne za*:
•    emisiju 50% ugljičnog dioksida,
•    35% potrošnje materijala,
•    45% potražnje energije i
•    do 35% otpada
*Centre for Renewable Energy Sources (CRES)

Ti zastrašujući podaci o lošem utjecaju na okoliš učinili su zelenu gradnju jedinom opcijom budućeg graditeljstva. 

Analiza čak 12 portfelja građevina u SAD-u dokazala je da investirati u zelenu gradnju znači:
•    6% više rente
•    16% više prodajne cijene
•    27% više zadovoljstva korisnika
•    13% niži troškovi održavanja
•    26% manje potrošnje energije
•    33% manja emisiju CO2

Znano je i javno priznato – zelene građevine diljem svijeta uživaju u jasnim tržišnim prednostima koje uobičajeni projekti nemaju, one nagrađuju svoje vlasnike – većom isplativošću i poželjnošću; nagrađuju svoje korisnike – sa nižim operativnim troškovima i kvalitetom unutrašnjeg okruženja; i povrh svega čuvaju prirodu – smanjenim negativnim utjecajem na okoliš. 

Međunarodne studije potvrđuju da je investicija u zelenu zgradu samo oko 2 % skuplja od investicije u standardnu zgradu. Analize pokazuju da se povrat investicije na europskom i svjetskom nivou mjeri  između 5 do 7 godina. U Hrvatskoj se procjenjuje da zbog teže dostupnosti nekih rješenja, znanja i tehnologija u zelenu zgradu treba uložiti između 5% i 7% više nego u standardnu zgradu. Našim inicijativama  uz pomoć relevantnih osoba i  institucija u Hrvatskoj sigurni smo da ćemo brzo doći na istu razinu.

Kao i u svakoj tržišnoj grani, porast razine informiranosti, znanja, ali i ponude sirovina, znanja i proizvoda, te novih tehnologija, utjecat će na razvoj tržišta zelene gradnje i u nas. Naše tržište je tek u ranoj fazi razvoja zelene gradnje te je iznimno bitno naglasiti važnost razvoja svijesti tržišta, podizanje razine znanja stručnjaka i početak primjene tehnoloških rješenja zelene gradnje.  Uzevši u obzir da je hrvatsko tržište nekretnina tek u razvojnoj fazi i da našem tržištu tek predstoji “boom” u graditeljskom sektoru, sa saznanjem da od 2004. godine europsko zeleno investicijsko tržište raste u prosjeku 20% godišnje te da se procjenjuje da će do 2014. vrijednost tog tržišta doseći 573 milijardi Eura, procjene Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj je da će smjer daljnjeg razvoja graditeljskog sektora u Hrvatskoj upravo ići u tom smjeru – smjeru razvoja zelene gradnje.

Građevinski Sektor

U vrijednosti od $4.7 trilijuna, građevinska industrija predstavlja 8–10% svjetskog BDP-a. Građevinski sektor direktno zapošljava 5–10% radne snage u većini zemalja. Procjenjuje se da zgrade konzumiraju 30–40% svjetske energije, u Hrvatskoj 43 %. Građevinski sektor troši 3 milijarde tona sirovina godišnje, što je okvirno 40–50% od ukupne svjetske potrošnje sirovina. Izgrađena okolina odgovorna je za oko 20% globalne potrošnje vode. Građevinska industrija koristi jednu četvrtinu drveća posječenih u jednoj godini na globalnoj razini. 

Klimatske Promjene

Zgrade su odgovorne za emisiju gotovo jedne četvrtine sveukupne svjetske emisije ugljičnog dioksida. Generalno govoreći, zgrade imaju veći potencijal za ublažavanje emisije CO2 od bilo kojeg drugog sektora. 

Zelene zgrade

U 2003., samo 24 % građevinskih tvrtki na globalnoj razini je značajnije sudjelovalo u zelenoj gradnji. Očekuje se da će se do 2013. godine 94 % tvrtki značajnije uključiti u istu te da će više od polovice tvrtki biti će u velikoj mjeri ili u potpunosti posvećene zelenoj gradnji. 

Sa aktualnom tehnologijom, zelene zgrade mogu smanjiti potrošnju energije za 30–50 %, CO2 emisiju za 35 %, otpad za 70 %, i uporabu vode za 40 %.

U globalnom istraživanju provedenom među građevinskim tvrtkama, njih 56 % očekuje nagli rast u zelenoj gradnji. Dodatnih 30 % očekuje spori, ali stabilan rast u zelenoj gradnji.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • PETAR_20 07.04.2013.

    Zelena gradnja je gradnja sadašnjosti i budučnosti, a postotci su zapanjujući u njezinu korist, stvarno sam ostao bez rijeći!! Honka je za mene kuća-zakon, ne znam da li spada u Zelene? ili su dopunili paletu i u tom smjeru?! Ja sam ZA!!!

  • razocaran u narod 06.04.2013.

    mi ćemo postati svijesni prirode kad je više ne budemo imali u ovakvom izobilju. još uvijek ne možemo shvatiti koliko je uništavamo i to brzo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare