To je to što me zanima!

Tajanstveni dvorac star 3000 godina otkrili su na dnu jezera

Uz najveće tursko jezero vezale su se brojne legende o potopljenom dvorcu, a nakon mjeseci pretraživanja, tim arheologa sada je napokon otkrio dvorac koji je star oko 3000 godina
Vidi originalni članak

Potopljeni gradovi i dvorci često su stvar legendi, no arheolozi su na dnu najvećeg turskog jezera sada otkrili pravi dvorac koji je bio izgubljen 3000 godina. 

Vjeruje se da su spektakularne ruševine dio utvrde koju su pripadale Urartu civilizaciji koja je bila poznata i kao kraljevstvo Van, a svoj procvat je imala između 9. i 6. stoljeća prije naše ere. Arheolozi sveučilišta  Van Yüzüncü Yıl deset godina su pretraživali dno jezera da bi sada s timom ronioca otkrili odlično očuvane ruševine. 

Tahsin Ceylan, koji je vodio istraživanje i snimanje, rekao je za agenciju Anadolu kako su im drugi ronioci i arheolozi, upoznati s jezerom, rekli da neće ništa otkriti. No, potraga je urodila plodom te su otkrili kako se utvrda proteže na površini dugoj jedan kilometar, a iako su pod vodom bile stoljećima, vidljivi dijelovi zidova visoki su između 3 i 4 metra, prenosi Independent

Ceylan je izjavio i kako je pravo čudo da su otkrili ovaj dvorac te da će sada brojni arheolozi doći na nalazište kako bi istražili povijest dvorca i otkrili nove spoznaje o ovoj civilizaciji koja se protezala na dijelovima današnje Turske, Armenije i Irana. Dvorac je izgrađen u vrijeme kad je razina jezera bila drastično niža, a nova istraživanja pokušat će otkriti i koliko su duboko zidovi u naslagama na onome što je danas dno jezera.

U ovom su jezeru lani istraživači otkrili i ogromnu površinu stalagmita koja se proteže na četiri kvadratna kilometra.

 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • limitedition 27.11.2017.

    Zadnje veliko podizanje vode je bilo 6500 g prije krista, tj na kraju ledenog doba. Od tad jezeru u 1000 godina razlika u dubini varira za 40-90 cm. Po snimci bi se reklo da rone dublje od 90 cm pa te starosti oko 3000 godina baš i ne prolaze.

  • 23.11.2017.

    tko zna više šta je istina

  • Big_Daddy 👊😎 23.11.2017.

    Savršeno je očuvano jel je bilo daleko od ljudskih očiju i ruku. Sad se čisto bojim da bu tak i ostalo..............

Komentiraj...
Vidi sve komentare