To je to što me zanima!

Tajne bilješke Alana Turinga prodali za sedam milijuna kn

Alan Turing je bio pionir računarstva, no njegove pisane bilješke su iznimno rijetke. U bilježnici koju su prodali na aukciji pisao je o matematici i osnovama računarstva
Vidi originalni članak

Anonimni kupac na aukciji je kupio bilježnicu staru sedamdesetak godina i platio je više od sedam milijuna kuna. Zvuči puno, no imajući na umu da su bilješke u njoj pripadale Alanu Turingu, slavnom matematičaru i ocu modernog računarstva, iznos i nije toliko iznenađujuć. Dapače, aukcijska kuća Bonhams je i prilično točno pogodila cijenu koju će postići vrijedne bilješke, prenosi BBC.

Spomenute bilješke su držane u tajnosti te nitko nije znao za njihovo postojanje osim Turingovog prijatelja Robina Gandyja, kojemu su povjerene nakon njegove prerane smrti. Turing tijekom života nije pisao puno te je ovo veliko otkriće za sve kolekcionare. 

Bilješke se sastoje od 56 stranica na kojima je Turing pisao o matematici i osnovama računarstva. Stručnjaci koji su analizirali bilješke kažu da su savršen pokazatelj kako je Turingov um uvijek ostao vjeran slobodnom razmišljanju i matematičkim analizama.

Turing je bio briljantni matematičar i najzaslužniji za razbijanje Enigme, nacističkog stroja za kodiranje koji je u Drugom svjetskom ratu smatran neprobojnim dok ga Britanci vođeni Turingom u tajnosti nisu dešifrirali. 

Još se i danas koristi njegov test za provjeru umjetne inteligencije. 

O Turingovom životu je nedavno snimljen film, Igra oponašanja, koji je bio nominiran za Oscara.


Idi na 24sata

Komentari 5

  • polaris 15.04.2015.

    ima i poslodavaca koji sebi ne daju placu da bi mogli isplatit radnika

  • Schumacher 15.04.2015.

    Film je bezvezan, za tu tematiku prekratak, previse paznje posveceno nebitnim stvarima, a bitne stvari netocno prepricane.

Komentiraj...
Vidi sve komentare