To je to što me zanima!

Tim koji je oktrio neutrine brže od svjetlosti priznao pogrešku

Znanstvenici su objavili nova mjerenja od CERN-a do laboratorija Gran Sasso te svi dobili iste rezultate. Tim Opera priznao je da je neispravan dio opreme kriv za pokus
Vidi originalni članak

Znanstvenici koji su lani na testu izmjerili neutrine brže od svjetlosti, u petak su pokleknuli i priznali da je Einstein u pravu i da su subatomske čestice, kao i sve druge, ograničene brzinom svjetlosti. 

Pokus, koji je izazvao buru u znanstvenom svijetu, ukazivao je na to da su neutrini brži za 6 km/s od svjetlosti što je moglo srušiti načela moderne fizike koja se temelje na Einsteinovoj teoriji iz 1905. koja brzinu svjetlosti opisuje kao maksimalnu u svemiru. Znanstvenici su mjerili brzinu čestica na putu od laboratorija kod Ženeve do laboratorija Gran Sasso u Italiji, udaljenih 732 kilometra. 

U petak je tim Opera na konferenciji u Kyotu priznao da su njihovi rezultati bili netočni. Znanstvenici su obavili nova mjerenja od CERN-a do laboratorija Gran Sasso u kojem su smještena četiri znanstvena tima te su svi dobili iste rezultate, što potvrđuje da se prva mjerenja mogu pripisati neispravnoj dijelu sustava za mjerenje brzine, stoji u priopćenju CERN-a.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • DepoX_1 09.06.2012.

    u ovom svemiru di se mi nalazimo nema ništa brže od svijetlosti

  • smart-rma-girl 09.06.2012.

    omg pa s čim se neki ljudi zamaraju,,nemaju pametnijeg posla?

  • branko61 09.06.2012.

    Dostići brzinu svjetlosti bit će vrlo, vrlo teško. To je stvarno nezamisliva brzina, puno novih stvari treba izmisliti da bi se ona postigla tako da ako je ikada i uspijemo dostići sigurno to neće biti tako skoro. Najgore u svemu tome je što je i ta brzina premala da bi se moglo svrsishodno putovati svemirom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare