To je to što me zanima!

Trabant monstrum: Zvijer od motora spava pod haubom

Brz kao munja: Trabant iz 1964. godine s lakoćom pobijedi Nissan GT-R u utrci ubrzanja. Nekad ponos komunističkih zemalja, a pogotovo Istočne Njemačke, Trabant nikad nije odavao dojam brzog automobila...
Vidi originalni članak

Sve je počelo s ocem. On ima radionicu za stare automobile u Petschowu i tamo je bilo nekoliko Trabanata. Tako sam odlučio složiti jednog sa snažnim motorom, kaže Rene Below, vlasnik Trabanta 601 zvanog “Flitzer”, koji nije sasvim obični automobil.

Nekad ponos komunističkih zemalja, a pogotovo Istočne Njemačke, Trabant nikad nije odavao dojam brzog automobila. Uz to, Trabant nije nikad odavao ni dojam lijepog automobila. Iako je Reneov Trabant jednako “ružan”, ispod karoserije spava prava zvijer. Njegov Trabant, naime, u sebi ima trolitreni turbo motor, a da bi bio još brži, Rene je dodao i nekoliko nitropojačivaća. Što to znači? To znači da Rene s oko 600 konjskih snaga vrlo jednostavno pobjeđuje na većini utrka ubrzanja u Njemačkoj.

Tako je više puta pobijedio nabrijane Volkswagene, tunirane Mercedese, a najveći trofej stigao je kad je na utrci ubrzanja stari Trabant pobijedio japansku “zvijer” - Nissan GT-R. To je auto koji ima najbržu reakciju na startu i do 100 km/h ubrzava za nešto više od dvije sekunde. No i njega je “oprao” nabrijani Trabant. Nissan je stazu od 400 metara prošao za 11,8 sekundi, a Trabant je to uspio proći za 11,3 sekunde. Međutim, nije samo tako lako staviti snažan motor u staroga Trabanta. Rene kaže kako je za to morao očvrsnuti šasiju, staviti šire gume i napraviti rampu s kotačićima na stražnjem dijelu Trabanta. Ona služi da se Trabant ne podigne prilikom ubrzanja. Da nje nema, prednji kraj bi se podignuo i auto bi se samo prevrnuo unatrag.     

Idi na 24sata

Komentari 11

  • SAIBABA 04.10.2017.

    Trašo je uvijek bio pojam nema ulja nema vode uli mješavinu i vozi ja sam sa svojim prešao preko trista tisuća bez problema i nažalost završio je u sljivaru mjesto u garaži.

  • 04.10.2017.

    dobar auto

  • vidum 04.10.2017.

    Pretpostavljam da to nije bio onaj Nissan GT-R od 1300 KS, koji pobjeđuje i Kawasakija H2-R.

Komentiraj...
Vidi sve komentare