To je to što me zanima!

Tvrde da ćemo se već dogodine voziti u njihovom letećem autu

Switchblade je kombinacija trokolice i lakog aviona, a da bi njime poletjeli trebat će vam pista te vozačka i pilotska dozvola. Američka tvrtka koja ga razvija kaže da će biti spreman na proljeće
Vidi originalni članak

Američka tvrtka Samson Motors uključila se u utrku u kojoj žele biti prvi koji će imati leteće automobile u zraku, a ako će sve ići prema rasporedu, njihov Switchblade trebao bi poletjeti sljedeće godine. 

ZRAČNI UBER Taksi leti sam: Putnike će u Dubaiju prevoziti dronovima

Switchblade bi trebao letjeti brzinom od 320 km/h, a moći će se vinuti do 4000 metara visine. Kad ga se vozi kao običan automobil, moći će pojuriti do 160 km/h.

Ova trokolica će imati 1,6-litreni benzinski motor sa 190 konjskih snaga i za razliku od većine konceptnih letjelica koje imaju vertikalno polijetanje i podsjećaju na dronove, Switchblade je sličniji lakim zrakoplovima. Njime se neće moći poletjeti sa obične ceste jer će vozačima/pilotima trebati 330 i 480 metara za polijetanje i slijetanje, a ni raspon krila od 8 metara ne bi bio baš sretno rješenje za cestu. No kad se krila rastvore, auto će se pretvoriti u letjelicu i uzletjeti sa piste pri brzini od 130 km/h. 

ULAŽU MILIJUNE Auti će letjeti već iduće godine: Leteće Toyote ići će 100 na sat

Sportski automobil će stajati oko 766.000 kuna (120.000 dolara), a navodno bi trebao biti spreman već za proljeće. Pritom će trebati računati i na 128.000 kuna (20.000 dolara) za sastavljanje letjelice. Budući vlasnik će morati, uz vozačku, imati i pilotsku dozvolu. 

Iz kompanije koja ga razvija kažu i da nakon benzinskog motora, rade na razvoju hibridnog i električnog pogonskog sustava. Što se sigurnosnih sustava tiče, Samson ima padobran za cijelu letjelicu, disk kočnice na svim kotačima i zaštitu od prevrtanja. 

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Rocking Roller 15.12.2017.

    "Voziti u letećem autu"... Ako leti, nije auto. Ako se vozi, nije letjelica.

  • grigor_1 15.12.2017.

    a kontrola leta?? kaj s njima, joj koje gluposti

  • maxim m 15.12.2017.

    znan ko će prvi u rvackoj kupit...horvatinčić...

Komentiraj...
Vidi sve komentare