Obavijesti

Tech

Komentari 12

Taksi leti sam: Putnike će u Dubaiju prevoziti dronovima

Taksi leti sam: Putnike će u Dubaiju prevoziti dronovima
6

Aplikacijom na mobitelu putnik će u skorijoj budućnosti moći naručiti leteći taksi. Letjelicu je proizvela njemačka tvrtka Volocopter, a ustvari ovaj “taksi” je helikopterska kabina...

VIDEO

Dubai je testirao transport budućnosti. Obavili su prvi test električnog taksija bez vozača koji može potegnuti do 100 kilometara na sat.

Dok u Hrvatskoj negoduju zbog Ubera i njegova načina rada, Ujedinjeni Arapski Emirati testirali su futuristički taksi koji radi na principu Ubera.

Aplikacijom na mobitelu putnik će u skorijoj budućnosti moći naručiti leteći taksi. Letjelicu je proizvela njemačka tvrtka Volocopter, a ustvari ovaj “taksi” je helikopterska kabina koja ima 18 propelera i sva sjedišta.

Šeik Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, vladar Dubaija i predsjednik vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, na predstavljanju je sjeo u letjelicu, no nije dobio dozvolu za let jer će ona prvo morati proći rigorozne testove bez putnika.

- Nakon izvanrednog uspjeha prve podzemne željeznice bez vozača u regiji, sretni smo što možemo posvjedočiti testnom letu autonomnog zračnog taksija - kazao je šeik te dodao da u Dubaiju stalno istražuju mogućnost služenja zajednici, prosperiteta i sreće društva. Volocopter, leteći taksi, pokreće hibridni motor, a može letjeti oko 30 minuta te prosječnom brzinom krstarenja od oko 50 kilometara na sat, dok je maksimalna brzina 100 kilometara na sat.

Letjelica je visoka dva metra, a promjer rotora s propelerima iznosi 7 metara. Inače, njemačka tvrtka Volocopter u utrci je s desecima europskih i američkih tvrtki, svaka sa svojom futurističkom vizijom stvaranja novog oblika gradskog prijevoza. Među tim tvrtkama se nalaze divovi poput Airbusa, Googlea i Ubera.

Još nije poznato kad će Volocopterovom letjelicom poletjeti prvi komercijalni putnici. Inače, ovaj projekt je dio strategije Dubaija po kojoj bi do 2030. godine sav promet u ovom gradu trebao postati autonoman, tj. neovisan. Cijena letjelice koja bi u budućnosti mogla zamijeniti automobile i koristiti se u svakodnevnom životu je oko 2,2 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.