To je to što me zanima!

Tvrde su poput gipsa: Printaju cigle za prve kuće na Mjesecu

Inženjeri europske svemirske agencije od prašine izrađuju materijal za prvo naselje na Mjesecu. Najveći im je izazov kako napraviti bazu u svemiru koja će biti otporna na zračenje
Vidi originalni članak

Uz pomoć sunca, prašine i 147 zakrivljenih zrcala svemirski inženjeri uspjeli su izraditi svoju prvu ciglu. Uz pomoć te tehnologije žele izgraditi konstrukciju za prvo naselje na Mjesecu.

Taj projekt predstavila je u srijedu Europska svemirska agencija (ESA). Svoj 3D printer za cigle sastavili su u svemirskom centru u njemačkom gradu Kölnu. Svoj izum zovu i solarna pećnica zbog visoke temperature koju stvaraju zrake sunca.

- Simulirali smo sastav prašine kakvu možemo naći na Mjesecu i potom smo je ispekli. Sloj od 0,1 milimetra prži se na 1000 Celzijevih stupnjeva. Za jednu ciglu dugu 20, široku 10 i visoku tri centimetra trebamo pet sati - rekao je inženjer Advenit Makaya, koji nadzire projekt ESA-e. 

Rezultat je komad opeke koji ima čvrstoću gipsa. Zasad su primijetili da se rubovi malo savijaju najvjerojatnije zato što se brže hlade od centra cigle. 

- Sad pokušavamo izbjeći takav efekt. Možda ćemo morati postupno ubrzavati brzinu printanja kako bi se što manje topline skupljalo u samoj cigli - kaže Advenit. 

Zasad sve pokuse izvode u standardnoj Zemljinoj atmosferi. Pokušat će ga izvesti i u Mjesečevim uvjetima, gdje vlada vakuum, a temperatura je varljiva.

- Svi žele izraditi konstrukciju koju bi potom zatrpali kamenjem i prašinom kako bi astronaute što bolje štitila od štetnog zračenja - kaže Ante Radonić, voditelj Zvjezdarnice Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”. Osim što je jeftin, dodaje, takav način izrade skloništa bi se mogao koristiti i na Marsu.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • StapickoKasika 05.05.2017.

    I onda ti dođe neka debela marskovka sa nalogom za rušenje ili legalizaciju. Da ti mrak padne na oči !

  • limse muški spol... 05.05.2017.

    Kakav Mars ni na mjesec niste otisli. .nema te ni vjerodostojan izgled zemlje..

  • Yassa 05.05.2017.

    što se čeka , nema im tko malter miješati , a kažu da bez dozvole nema posla za strance , sve ćemo mi to riješiti , plenki nas sigurno vodi u svemir

Komentiraj...
Vidi sve komentare