Obavijesti

Tech

Komentari 14

Tvrde su poput gipsa: Printaju cigle za prve kuće na Mjesecu

Tvrde su poput gipsa: Printaju cigle za prve kuće na Mjesecu
3

Inženjeri europske svemirske agencije od prašine izrađuju materijal za prvo naselje na Mjesecu. Najveći im je izazov kako napraviti bazu u svemiru koja će biti otporna na zračenje

VIDEO

Uz pomoć sunca, prašine i 147 zakrivljenih zrcala svemirski inženjeri uspjeli su izraditi svoju prvu ciglu. Uz pomoć te tehnologije žele izgraditi konstrukciju za prvo naselje na Mjesecu.

Taj projekt predstavila je u srijedu Europska svemirska agencija (ESA). Svoj 3D printer za cigle sastavili su u svemirskom centru u njemačkom gradu Kölnu. Svoj izum zovu i solarna pećnica zbog visoke temperature koju stvaraju zrake sunca.

- Simulirali smo sastav prašine kakvu možemo naći na Mjesecu i potom smo je ispekli. Sloj od 0,1 milimetra prži se na 1000 Celzijevih stupnjeva. Za jednu ciglu dugu 20, široku 10 i visoku tri centimetra trebamo pet sati - rekao je inženjer Advenit Makaya, koji nadzire projekt ESA-e. 

Rezultat je komad opeke koji ima čvrstoću gipsa. Zasad su primijetili da se rubovi malo savijaju najvjerojatnije zato što se brže hlade od centra cigle. 

- Sad pokušavamo izbjeći takav efekt. Možda ćemo morati postupno ubrzavati brzinu printanja kako bi se što manje topline skupljalo u samoj cigli - kaže Advenit. 

Zasad sve pokuse izvode u standardnoj Zemljinoj atmosferi. Pokušat će ga izvesti i u Mjesečevim uvjetima, gdje vlada vakuum, a temperatura je varljiva.

- Svi žele izraditi konstrukciju koju bi potom zatrpali kamenjem i prašinom kako bi astronaute što bolje štitila od štetnog zračenja - kaže Ante Radonić, voditelj Zvjezdarnice Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”. Osim što je jeftin, dodaje, takav način izrade skloništa bi se mogao koristiti i na Marsu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama